Thu. Aug 11, 2022
ћирилица /latinica

Iguman Georgije: Čovjek bez Boga je kao riba na suvom

Izvor: Srna/Filter

“Čovjek ne može da živi bez Boga i bez njega je kao riba na suvom”, izjavio je iguman Georgije /Stanković/, namjesnik manastira Svete Trojice u Ozerkovićima, koji je večeras na Palama održao predavanje “Da li nam je potreban Bog u 21. vijeku? – Biti hrišćanin danas”.

Iguman je u izjavi novinarima rekao da je Bog uvijek potreban čovjeku, koji živi u svijetu koji ga nimalo ne štedi.

“Čovjek ne može da živi bez Boga. Međutim savremeno društvo, civilizacija, u tom smislu i srpsko društvo, živi kao da Boga nema. Svi veruju, hvale se Bogom, ali Bog je realno na marginama života, ako ga uopšte ima u našem životu. Bez Boga je čovjek kao riba na suvom”, poručuje iguman Georgije.

Iguman manastira Svete Trojice dodaje da večerašnje predavanje, ali i svako naredno koje je planirano, treba da ljude probudi iz mrtvila u kojem se nalaze oni i civilizacija, jer ako se ne kreću naprijed onda stagniraju, a svaka stagnacija je propadanje.

“Treba propovijedati, pričati, stalno se kretati napred. Ako čovjek pada, a ljudski je pasti, bitno je da ustane i ne izgubi kompas. Problem je ako se ugasi glas savjesti, onaj tihi koji je stalno prisutan u svima nama”, kaže iguman Georgije.

Iguman Georgije ističe da biti hrišćanin znači biti dobar čovjek, dobar student, otac, muž, radnik, dijete.

Direktor Kulturno-sportskog centra Pale Slavka Brezo kaže da je ova ustanova organizovala duhovno veče uz blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita Hrizostoma i samo je jedno u nizu gdje će gosti biti sveštenici.

Sala Kulturnog centra večeras je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Foto: KSC Pale
Foto: KSC Pale
Foto: KSC Pale
Filter 2019