Mon. Oct 25, 2021
ћирилица /latinica

Zeljković: Vakcinacijom spriječiti razvoj teških oblika kliničke slike

Izvor: Srna

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković pozvao je građane da se u što većem broju vakcinišu protiv virusa korona jer je to najbolji način da zaštite zdravlje i onemoguće da virus razvije težu kliničku sliku.

Zeljković je istakao da je ljetni period, kada je još niska frekvencija novih slučajeva, jedinstvena prilika da građani zaštite svoje, ali i zdravlje svojih ukućana, rodbine, prijatelja, kolega.

– Republika Srpska raspolaže dovoljnom količinom vakcina, te građani imaju mogućnost da izaberu – rekao je Zeljković Srni.

On je napomenuo da je prije vakcinacije neophodno da se građani konsultuju sa svojim ljekarom, ukoliko imaju neko od većih oboljenja ili specifičnih zdravstvenih stanja.

– Takođe im i Institut, ali i sve druge zdravstvene ustanove, stoje na raspolaganju ukoliko su im potrebne dodatne informacije o vakcini ili procesu vakcinacije – rekao je Zeljković.

Prema njegovim riječima, vakcine konstantno stižu u Republiku Srpsku, a do sada je u Srpsku stiglo ukupno više od milion vakcina.

– Svaka osoba koja je vakcinisana ima prednost u odnosu na one koje to nisu, jer u slučaju da se zaraze neće razviti tešku kliničku sliku – pojasnio je Zeljković.

On očekuje da će, kada je riječ o vakcinaciji, najdisciplinovaniji biti oni koji su prebolovali virus korona i imali tešku kliničku sliku, jer su osjetili kako izgleda kada im je život ugrožen.


Filter 2019