Sat. Oct 23, 2021
ћирилица /latinica

Zavod za udžbenike Srpske spreman za novu školsku godinu

Izvor: RTRS

Zavod za udžbenike Republike Srpske spreman je za novu školsku godinu. Svi kompleti knjiga, od naredne sedmice biće dostupni u knjižarama Zavoda. Od ove godine, besplatne udžbenike imaju i đaci koji pohađaju treći i četvrti razred osnovne škole.

Pripreme za novu školsku godinu uveliko traju, a osnovce i srednjoškolce u Republici Srpskoj očekuju i novi odobreni udžbenici.

– Što se tiče osnovne škole, tu je šest novih udžbenika. Matematika i radni list za treći razred, srpski jezik i jezička kultura i čitanka za šesti razred, za sedmi, osmi i deveti razred – rekao je Bojan Đenić, direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

Rješava se i problem nedostatka literature za srednje škole. Gimnazijalci će na raspolaganju imati četiri nova udžbenika, dok je za srednje stručne škole pripremljeno čak deset novih naslova.

– To su najčešće srednje stručne škole u pitanju, gdje određeni predmeti moramo nabavljati udžbenike iz Srbije ili drugdje. Polako, ali sigurno radimo naše udžbenike koji će da prate trendove. S obzirom da imamo srednje stručne škole, kao što su npr. informacione tehnologije, računarstvo i programiranje, gdje nauka ne stoji, oni samo napreduju, tako da drago nam je čuti da Zavod ide u korak sa tim promjenama – dodao je Đenić.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović naveo je da je očito da se Zavod ove godine potrudio, kao i sami autori koji su dostavili dosta rukopisa.

– Drago nam je da programi koje predloži Republički pedagoški zavod, a koje prihvati Ministarstvo, da te programe prati udžbenička politika – dodao je on.

Iz Zavoda za udžbenike kažu da je distribucija udžbenika već u toku i da će sve biti spremno do početka školske godine.

Cijena udžbeničkih kompleta za osnovce je od 90 do 180 maraka. Uz sav ostali pribor, ovaj trošak je znatna stavka budžeta većine roditelja. Ipak, raduje vijest da od ove školske godine besplatne udžbenike dobijaju i učenici i trećih i četvrtih razreda osnovnih škola.

Ovom, uz ranije odluke o besplatnim knjigama , biće obuhvaćeno više od 50 odsto ukupne učeničke populacije osnovnih škola u Srpskoj.


Filter 2019