Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Željko Pantelić, autor knjige o zločinu u Dobrovoljačkoj ulici: Zaista smo bili ničiji vojnici

Izvor: Glas Srpske

Na obeležavanju godišnjice stradanja mojih saboraca u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu prvi put sam bio 2013. godine i zbog uvreda koje sam tamo doživeo i laži koje su objavljivali odlučio sam da iz svog ugla napišem šta se zaista desilo 2. i 3. maja 1992. godine, kaže u intervjuu za Glas bivši vojnik JNA i direktni učesnik dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici Željko Pantelić.

Povodom promocije njegove knjige “Ničiji vojnici”, koja će večeras biti održana u Banskom dvoru u Banjaluci, Pantelić kaže da nijedna do sada napisana knjiga nije bila iz ugla vojnika i direktnih sudionika tog događaja.

– Kada smo 2013. došli na Skenderiju, nisu nam dali da uđemo u Dobrovoljačku, dok su s druge strane Miljacke bile raširene ratne muslimanske zastave, a oni koji su ih raširili dobacivali su nam i vređali nas – kaže Pantelić.

G.S: I zbog toga ste se odlučili da napišete knjigu?

PANTELIĆ: Kada sam u danima posle toga video kakve su sve laži pisali muslimanski mediji o onome što se desilo u Dobrovoljačkoj, odlučio sam da napišem knjigu. Skupljanje materijala i rad na knjizi trajao je sedam godina, a najveću podršku sam imao od Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih. Deo dokumentacije koji su mi dali i ono do čega sam ja još došao sigurno može da posluži i kao istoriografska građa, ali i za podizanje optužnice.

G.S: Zašto ste dali naziv “Ničiji vojnici”?

PANTELIĆ: U širem smislu to je knjiga o početku rata u BiH, sa posebnim osvrtom na odgovornost tadašnjeg rukovodstva SFRJ, a u užem smislu to je autobiografska priča o mom 65. zaštitnom motorizovanom puku iz koje se vidi kako smo ostavljeni na milost i nemilost. Zato sam se odlučio da knjiga nosi naslov “Ničiji vojnici”, jer smo zaista bili ničiji vojnici.

G.S: Kako komentarišete to što je višestruko veće interesovanje i za knjigu i za sam događaj u Srpskoj, nego u Srbiji?

PANTELIĆ: Promocija i distribucija u Republici Srpskoj idu kako treba, dok u Srbiji nijedna od šest izdavačkih kuća nije prihvatila da bude izdavač i da štampa knjigu. Kada sam sam sneo troškove štampanja za teritoriju Srbije, nijedna od tih kuća nije želela da radi distribuciju knjige.

G.S: Zašto?

PANTELIĆ: Bojim se da nisu u pitanju komercijalni, već neki drugi razlozi. Muslimani uče svoja pokolenja lažima tvrdeći da je istina, a mi svojoj deci ne govorimo šta se zaista desilo i kakav zločin je počinjen u Dobrovoljačkoj. Za mene je poražavajući takav odnos u Srbiji prema tom i drugim zločinima.

G.S: Da li očekujete da će odgovorni za taj zločin konačno izaći pred lice pravde?

PANTELIĆ: Iskreno, ne verujem. Prvu optužnicu je povukao strani tužilac Džud Romano na svom odlasku iz BiH, isto kao što je Valentin Incko na odlasku nametnuo odluku o zabrani negiranja genocida. Tom odlukom obustavljena je istraga protiv onih koja su nosili komandnu odgovornost za taj zločin. Kasnije je podignuta neka druga optužnica protiv sedam lica, pa je protiv dva obustavljena, pa se sada valjda vodi nekakva istraga, ali na meti su samo neki izvršioci koji nemaju veze sa komandnom odgovornošću, tako da to nema nikakve veze sa pravom i pravdom.

Filter 2019