Sat. Oct 23, 2021
ћирилица /latinica

Dr Dejan Kafka u Bolnici “Srbija” operisao oko 1 000 pacijenata

Izvor: JZU Bolnica ”Srbija”

Doktor Kafka, specijalista dječije hirurgije je radio u Bolnici “Srbija” od 1994. do 1996. godine, a već 25 godina dolazi kao gostujući ljekar. Za to vrijeme operisao je oko 1 000 pacijenata.

Doktor Kafka podsjeća da je dječija hirurgija specifična hirurška grana koja se bavi opštim hirurškim liječenjem djece, a ono što je specifično je to da se bavi liječenjem urođenih anomalija sa kojima se djeca rađaju, bez čijeg liječenja često ne bi mogli nastaviti život. Napominje da je dječija hirurgija mala i mlada disciplina, ali po mnogima najkompletnija disciplina u hirurgiji.

„Ono što roditelji treba da znaju je da danas ne postoje nerješivi problemi. Potrebno je intervenisati na vrijeme i biti upućen na pravo mjesto, a to nekad može biti pedijatrija, nekad dječija hirurgija“, naglasio je dr Kafka.

On objašnjava da dječija hirurgija obuhvata sve organe i organske sisteme, uključujući dječiju neurohirurgiju, ortopediju, traumatologiju. Operacije koje se rade su uglavnom operacije prepona, nespuštenih testisa i manje hirurške intervencije.

„Za ozbiljan i uspješan rad neophodna je jako dobra organizacija, prateća tehnologija, prije svega specifične i dobro organizovane jedinice intenzivne njege. Potrebno je imati dobru anesteziju, koju ne daju opšti anesteziolozi, nego često samo usko specijalizovani anesteziolozi koji se bave tom vrstom anestezije. Samim tim, kompletna dječija hirurgija ne može da se obavlja u svim bolnicama. To nije razlog da dječija hirurgija ne postoji u manjim sredinama, samo treba da bude prilagođena uslovima i mogućnostima“, istakao je dr Kafka.

Doktor Kafka u Bolnicu ”Srbija” dolazi jednom mjesečno.

Pregledi se obavljaju od 19.00 časova. Potrebno je ponijeti uputnicu, a zakazivanje pregleda nije potrebno jer svi pacijenti koji dođu budu pregledani.

Filter 2019