Wed. Oct 20, 2021
ћирилица /latinica

Dogovorena čvršća saradnja lokalnih vlasti Srpske i Izraela

Izvor: Srna

U narednom periodu biće potpisan memorandum o saradnji Saveza opština i gradova Republike Srpske i Federacije lokalnih vlasti Izraela, dogovoreno je danas u Bijeljini tokom posjete izraelske delegacije ovom savezu.

Predsjednik Saveza opština i gradova Srpske Ljubiša Ćosić rekao je da je posjeta izraelske delegacije veoma značajna i istakao da će memorandum biti potpisan da bi bilo pobratimljeno još gradova i opština, te otvorena saradnja u oblasti sporta, kulture, nevladinog sektora, javne uprave i svega što može da poveže narode.

Ćosić je rekao novinarima, nakon sastanka sa izraelskom delegacijom, da je snažna povezanost izraelskog i srpskog naroda, te podsjetio na zajedničko stradavanje u Drugom svjetskom ratu ovih naroda, koji su se, kako je istakao, podigli i napravili svoje države.

On je naglasio da je gradonačelnik Modina Haim Bivas, koji je i predsjednik Federacije lokalnih vlasti Izraela, istinski prijatelj Republike Srpske i da je već 12. put u Srpskoj.

“Prvi put smo mu domaćini mi, kao Savez opština i gradova, kao i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović”, naveo je Ćosić, koji je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Bivas je rekao da je cilj Federacije kojom predsjedava uspostavljanje čvrste saradnje sa Savezom opština i gradova Republike Srpske.

On je istakao da je za Izrael Republika Srpska veliki prijatelj, te da je današnji susret još jedna prilika za podizanje saradnje na viši nivo, na obostranu korist.

“U narednom periodu cilj je da se saradnja preduzeća i kompanija uspostavlja i poboljša radi jačanja naših odnosa, te konkretizovanja kroz neke projekte. U oktobru će biti organizovana Međunarodna konferencija u Izraelu gdje će gost biti Savez opština i gradova Republike Srpske, ali i delegacija Srpske”, rekao je Bivas i dodao da će toj konferenciji prisustvovati i predstavnici Amerike, Bliskog istoka, Evrope.

On je podsjetio da je bratimljenje Modina i Banjaluke počelo prije 11 godina.

“Naše prijateljstvo traje već 11 godina i ono je iznjedrilo nekoliko različitih delegacija iz Izraela studenata, sportista, političara … u Republiku Srpsku”, rekao je Bivas.

Bivas, koga je 2016. godine predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao Ordenom časti sa zlatnim zracima, zbog prijateljskih odnosa Srpske i Izraela, naglasio je da je namjera Izraela da ovo prijateljstvo podigne na viši nivo i neku vrstu bratimljenja i sa drugim gradovima.

Potpredsjednik Saveza i opština Republike Srpske Ljubiša Petrović istakao je da Srpsku i Izrael veže mnogo toga.

“Na sastanku sa izraelskom delegacijom predočili smo gostima da mi na Savez gledamo kao na `malu vladu` gdje možemo da iskažemo sve prednosti jedne od jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj, te da predočimo izazove sa kojima se suočavamo, da prepisujemo ono što se pokazalo kao dobro u praksi i da izbjegavamo ono što je loše”, rekao je Petrović.

U okviru boravka u Bijeljini gosti su posjetili i Muzej Semberije, te pogledali elektronsku postavku izložbe “Jevreji u Bijeljini”, kao i Jevrejsko groblje u Bijeljini, na čijoj infrastrukturi se, prema riječima Petrovića, u narednom periodu treba raditi.

Nakon boravka u Bijeljini, gosti iz Izraela odlaze za Banjaluku, gdje je protokolom predviđeno nekoliko aktivnosti i događaja.

Filter 2019