Sun. Oct 2, 2022
ћирилица /latinica

Da li će zbog suše doći do poskupljenja?

Izvor: RTRS

Da li će zbog suše biti veća cijena hrane? Poljoprivrednici kažu da su ugrožene sve poljoprivredne kulture. Najveću štetu pretrpjeće kukuruz, koji je i najzastupljeniji na poljima. Očekuje se da će i hrana iz uvoza biti skuplja.

Umanjeni prinosi i kvalitet roda sigurno će se odraziti na cijenu poljoprivrednih proizvoda u Srpskoj. Najviše trpe ratarske kulture, soja i kukuruz.

Bijeljinski “Novi Žitopromet” uskladištio je 10.000 tona pšenice od domaćih proizvođača i 2.000 tona uvezenih iz Srbije i Mađarske. Kažu da će imati dovoljne količine brašna i mekinja, i da nestašice neće biti, ali kakve će biti cijene – ne mogu da predvide.

Ekonomski stručnjaci predviđaju da će cijene žitarica rasti, a sve zavisi od svjetskog tržišta i berze.

Građani već strahuju od poskupljenja životnih namirnica.

U sušnim, vrelim ljetima kakva se očekuju i narednih godina bez sistema za navodnjavanje ne može se zamisliti poljoprivredna proizvodnja. U sisteme za navodnjavanje Vlada je u posljednjih osam godina uložila 42 i po miliona maraka i podigla ih na 7.000 hektara.

– Takođe imamo i osiguranje usjeva. Svaki proizvođač koji osigura usjev od suše ima 50 odsto premije koju plaća Ministarstvo. Mi nikada nećemo moći da namirimo te štete od suše ali možemo da te štete preduprijedimo kroz izgradnju sistema za navodnjavanje i osiguranje usjeva – istakao je ministar poljoprivrede Boris Pašalić.

Iz Udruženja potrošača navode da su poskupljenja neminovna ne samo zbog suše, nego i povećanja cijena repromaterijala i goriva.

Filter 2019