Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /latinica

Gagović: Osnaživanje porodice i motivacija mladih u prvom planu

Izvor: Srna

Opština Trnovo u kontinuitetu daje značajna grant sredstva mnogobrojnim nevladinim, sportskim i kulturnim organizacijama i udruženjima na području ove lokalne zajednice, izjavio je Srni načelnik opštine Dragomir Gagović.

„Domen rada tih udruženja proširili smo novim sadržajima, tako da smo putem konkretnih projekata zaposlili 14 žena sa malom djecom, sve s ciljem obezbjeđivanja uslova za normalan život i rad u Trnovu, kao i sprečavanja odlaska naših sugrađana, što je izraženo u posljednjih sedam-osam godina“, rekao je Gagović.

On je naveo da je Opštinska uprava za 16 domaćinstava, čiji se članovi bave pčelarstvom i drugim poljoprivrednim aktivnostima, uključujući i uzgoj krupne stoke, obezbijedila grantove u iznosu od 500 do 1.500 KM.

„Broj upisane djece u našu osnovnu školu smanjuje se u kontinuitetu tako da smo primorani da četiri učenika iz sela Kijevo svaki dan dovozimo u školu u Trnovo, jer ćemo samo tako sačuvati status osnovne škole“, rekao je Gagović.

On smatra da nijedna lokalna zajednica, s obzirom na svoje kapacitete i mogućnosti, ne ulaže u mladost kao što je to primjer Trnova.

„Opština Trnovo sklapanje braka nagrađuje sa 500 KM, rođenje djeteta sa 1.000 KM, upis u prvi razred osnovne škole sa 500 KM, udžbenici za sve učenike osnovne škole su besplatni, prevoz svih učenika u srednje škole iz Trnova u Lukavicu su besplatni, a besplatne su i usluge za djecu u vrtićima“, naveo je Gagović.

Prema njegovim riječima, obezbijeđene su stipendije za sve studente, pa čak i brucoše, a Opštinska uprava omogućila je odrađivanje pripravničkog staža za sve studente koji su završili fakultet.

On je ukazao na problem migracija stanovništva Trnova, kao i na visoku stopu mortaliteta, kao posljedicu nepovoljne starosne strukture stanovništva.

„Mi na području Trnova imamo oko 320 penzionera i o njima opština vodi računa, a grant za ovu populaciju iznosi 10.000 KM, koliko neke lokalne zajednice izdvajaju za svojih oko 3.000 penzionera“, naveo je načelnik Trnova.

Gagović je naglasio da se Trnovo može ponositi svojim sportistima, naročito kada je riječ o džudistima poput braće Bjelica i Divljan, fudbalerima, kik-bokserima, među kojima su neki učesnici i osvajači vrijednih međunarodnih odličja.

„Kada govorimo o kulturi, redovno organizujemo Petrovdanske svečanosti povodom krsne slave opštine, a početkom septembra ćemo imati i Svesrpski sabor izvornog narodnog stvaralaštva, zatim književne večeri posvećene našem pokojnom sugrađaninu književniku Radoslavu Samardžiji, a Dom kulture vodi računa i o drugim kulturnim dešavanjima, kao i filmskim projekcijama“, naveo je Gagović.

Filter 2019