Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /latinica

Gagović: Izgradnja ski-staze i šestosjeda na Jahorini u vrijednosti 15 miliona maraka

Izvor: Srna

Najveća investicija na području opštine Trnovo, vrijednosti oko 15 miliona KM, u toku je na Jahorini gdje, uz pomoć Vlade Republike Srpske i svesrdnu podršku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, “Olimpijski centar” Jahorina gradi novu ski-stazu i šestosjed sa svim pratećim sadržajima, izjavio je danas Srni načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović.

“Ovo je prvi put u istoriji da će se opština Trnovo naći na mapi turističkih destinacija Republike Srpske”, naglasio je Gagović i istakao da opština Trnovo finansijski ne učestvuje u ovom grandioznom projektu.

Prema njegovim riječima, izgradnjom ove ski-infrastrukture u značajnoj mjeri porašće i vrijednost zemljišta na Jahorini, kao i objekata u izgradnja čiji metar kvadratni stambenog prostora već iznosi oko 2.000 evra.

“Cijenu zemljišta prošle godine podigli smo na 650 KM po metru kvadratnom”, podsjetio je Gagović.

On smatra da zbog svega ovoga, Trnovo kao lokalna zajednica ima solidnu perspektivu jer će moći da funkcioniše samostalno i da se svrsta u red razvijenih opština u Republici Srpskoj.

Načelnik opštine Trnovo naveo je da je na lokalitetu Obućina bare u toku izgradnja 140 apartmana, a dogodine bi trebalo da počne i izgradnja super luksuznog hotela.

“Novi smještajni kapaciteti, uz postojećih oko 2.000 ležajeva, značajno će unaprijediti turističku ponudu Trnova na području olimpijske Jahorine, a očekujemo da to doprinese i bržem razvoj turizma i obezbijedi novo zapošljavanje mladih iz Trnova, te većoj cijeni nekretnina”, rekao je Gagović.

On je istakao da Trnovo raspolaže i turističkim resursima u podnožju planine Treskavice, te na izletištima Kazani, i Rajski do, što turizam svrstava u vrh privrede ove nerazvijene lokalne zajednice.

Prema njegovim riječima, značajne investicije u Trnovu se očekuju i putem koncesija za kamenolom, kao i prihoda od naknada za šume, te od korištenja voda od hidrocentrala Bogatić, Krupac, Podivič.

“U prvom polugodištu ove godine pripremali smo projektnu dokumentaciji jer smo bili u zaostatku oko nekih planova, ali trenutno smo raspisali nekoliko tendera i do kraja godine planiramo da završimo jedan od naših najvećih projekata finansiranih iz opštinskog budžeta, a to je vodovod na Jahorini, vrijedan oko 900.000 KM”, rekao je Gagović.

On je istakao da će tako trajno biti riješeno snabdijevanje vodom područja Jahorine koje pripada opštini Trnovo.

Prema njegovim riječima, tender je sproveden i za izgradnju dijela saobraćajnice u vrijednosti od 100.000 KM, takođe na Jahorini.

“U naselju Trnovo imamo u planu izgradnju tri lokalna puta, a vrijednost ovih radova je oko 95.000, zatim rekonstrukciju krova dvije zgrade. U jednoj je smješten MUP, a u drugoj žive članovi porodica poginulih boraca, a osim toga namjeravamo da nabavimo minibus za prevoz učenika iz Kijeva u Osnovnu školu u Trnovu”, najavio je Gagović.

Veoma značajna aktivnost lokalne uprave u Trnovu, istakao je on, jeste i izrada planske i projektne dokumentacije koja se odnosi na novi regulacioni plan na Jahorini za kompleks od četiri hektara, što bi trebalo da bude urađeno do kraja godine.

“Prostorno-plansku dokumentaciju pripremamo i za Trnovo, kao i projekat izgradnje kanalizacione mreže u selu Širokari”, dodao je načelnik Trnova.

Gagović je izrazio optimizam u pogledu budućeg razvoja Trnova, ističući da ova lokalna zajednica ima odličnu saradnju sa Vladom Republike Srpske, gradom Istočno Sarajevo i susjednim opštinama.

Filter 2019