Thu. Aug 11, 2022
ћирилица /latinica

Vodovod povećao kapacitet: “Vojno vrelo” uvedeno u sistem vodosnabdijevanja

Izvor: Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo

Komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” a.d. Istočno Sarajevo je okončalo radove na uvođenju u sistem vodosnadbijevanja bivšeg “Vojnog vrela” u naselju Toplik. To će značiti dodatnih 10 litara sekundnih iz rezervoara kapaciteta 100 m3 u sistemu vodosnadbijevanja, što je značajna količina vode kao podrška postojećem proticaju sa izvorišta “Tilava”.

Koristimo priliku da ponovo uputimo apel za suzdržavanje od rasipanja i neracionalnog korištenja pitke vode. Usljed dužeg sušnog perioda u prethodnom periodu došlo je do značajnog smanjenja protoka na izvorištu Tilava odakle se vodom snadbijevaju opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža. Trenutni proticaj sa izvorišta Tilava zajedno sa izvorom Toplik može da zadovolji racionalnu potrošnju vode gledajući na prosječnu potrošnju prethodnih mjeseci. S obzirom na to da vremenske prognoze nisu optimistične možemo očekivati i dodatni pad u proticaju na izvorištu Tilava i smanjenje količina dostupne vode.

Neracionalna i nedozvoljena potrošnja, pod kojom podrazumijevamo zalivanje poljoprivrednih površina, punjenje bazena, pranje pločnika, a posebno korištenje hidranata, podiže granicu potrošnje vode značajno iznad količine dotoka sa izvorišta. Prosječna potrošnja prethodnih mjeseci bila je oko 140 l/s dok u posljednje vrijeme dostiže i do granice od 180 l/s. Usljed toga dolazi do ubrzanog pražnjenja glavnog rezervoara na filter postrojenju što nas dovodi u situaciju da moramo pristupati prigušenju cjevovoda kako bi smanjili protok i time zaštitili mrežu, filter postrojenje i uredno snabdijeli prioritetne potrošače (Bolnicu i Dom zdravlja). S obzirom na to da se sistem vodosnabdijevanja većinom bazira na gravitaciji, posljedice neracionalne potrošnje i iznuđenog prigušenja pogađa najviše naselja na višim kotama i visinske zone – zone gravitacije koji za posljedicu imaju smanjenje dotoka i pritiska u mreži (dio naselja Famos, padinski dijelovi naselja Vojkovići i viši spratovi stambenih zgrada koji u normalnim uslovima ne zahtjevaju ugradnju pumpnih postrojenja).

Zbog smanjenog dotoka i pritiska u mreži pojedine pumpe ne mogu da rade i pune rezervoare, tako da dio II visinske zone takođe ostaje povremeno bez vode i to dio naselja Gornji Kotorac i naselje Donje Mladice III. Naše ekipe 24 časa dnevno rade kako bi održali sistem vodosnabdijevanja stabilnim.

Ekipe ViK-a će u saradnji sa komunalnom policijom obilaziti teren i u skladu sa propisima koji regulišu neracionalnu potrošnju preduzimati propisane mjere koje podrazumijevaju, između ostalog, i isključenje sa mreže i određene troškove. Molimo građane da prijave svako uočeno neracionalno korištenje vode.

Više od 2 milijarde ljudi u svijetu živi bez sigurnog pristupa pitkoj vodi. Mi imamo naš biser, izvorište Tilavu i trebamo domaćinski i racionalno da se odnosimo prema njoj.

Ne rasipajmo pitku vodu kako bi omogućili i drugima da je imaju u dovoljnim količinama. Svaki dan i u svakoj prilici, posebno u vanrednim okolnostima kakav je ovaj dugi sušni period. Briga o vodi je naša zajednička odgovornost. Do nas je, budimo odgovorni i solidarni . Čuvajmo naše blago i za buduće generacije

Filter 2019