Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /latinica

Vlada: Uključeni smo u rješavanje problema MOFAS-a

Izvor: RTRS

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske intenzivno su uključeni u rješavanje problema u poslovanju privrednog društva MOFAS iz Istočnog Sarajeva i  u kontinuitetu su na raspolaganju rukovodstvu i predstavnicima sindikata radnika ovog privrednog društva.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva podsjećaju da je, s tim u vezi, Vlada na sjednici od 12. avgusta razmatrala informaciju o trenutnom stanju u privrednom društvu MOFAS i usvojila zaključak kojim iskazuje jasnu i nedvosmislenu podršku radnicima i zalaganje za očuvanje proizvodnje i opstanak ovog privrednog društva, uz očekivanja da će vlasnici većinskog kapitala preduzeti adekvatne aktivnosti i odgovornost.

Istim zaključkom Vlada je zadužila Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Ministarstvo finansija da, zajedno sa Ministarstvom privrede i preduzetništva, analiziraju i iznađu adekvatna zakonska rješenja kroz Program socijalnog zbrinjavanja radnika.

U sklopu realizacije ovog zaključka 20. avgusta je održan sastanak kojem su, uz predstavnike ovih ministarstava, prisustvovali predstavnici Poreske uprave Republike Srpske, Investiciono-razvojne banke Srpske i sindikata radnika privrednog društva MOFAS.

Sastanak je održan s ciljem predstavljanja Programa socijalnog zbrinjavanja radnika, te je od predstavnika sindikata zatraženo da dostave detaljnu analitičku strukturu radnika kao što su radni staž, starosna struktura i slično, dok je od prisutnih predstavnika institucija zatraženo da u narednom periodu dostave sve podatke potrebne za realizaciju programa, ističe se u saopštenju.

Vlada smatra potpuno nerazumljivim pojedine medijske istupe, koji neće doprinijeti rješavanju problema, već predstavljaju samo manipulacije plasirane u dnevnopolitičke svrhe, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Iz Ministarstva ističu da Vlada Republike Srpske nije u direktnom suvlasničkom odnosu sa MOFAS-om i ne može da spriječi odluke većinskih vlasnika, uključujući i onu o pokretanju stečaja nad ovim privrednim društvom.

– Prema informacijama kojima raspolažemo, vlasnici privatnog kapitala su kod Privrednog suda u Istočnom Sarajevu 16. avgusta podnijeli zahtjev za stečaj, uz traženje da Vlada Republike Srpske uplati i sredstva za vođenje stečajnog postupka – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je Vlada Srpske i ranije izlazila u susret ovom privrednom društvu s ciljem pomoći radnicima, te da su u dva navrata uplaćena finansijska sredstva, a u skladu sa zakonom privrednom društvu omogućeno je odgođeno plaćanje dospjelih poreskih obaveza.

– S druge strane, većinski vlasnici MOFAS-a su se od samog početka ponašali nekooperativno i ignorisali su direktne pozive Vlade za komunikaciju s ciljem iznalaženja konkretnog rješenja, prebacujući tako odgovornost i sve obaveze prema radnicima konstantno na Vladu Republike Srpke koja je i dalje otvorena za razgovor i još jednom poziva na dijalog, kako bi se prvenstveno zaštitila prava radnika – dodaje se u saopštenju.

Filter 2019