Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Verhaz: Broj oboljelih ukazuje da se nalazimo u četvrtom talasu

Izvor: RTRS

Načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC-a Republike Srpske Antonija Verhaz rekla je da ova klinika od prošle nedjelje bilježi povećan broj hospitalizovanih zbog infekcije virusom korona.

Ona je navela da je na Klinici za infektivne bolesti trenutno hospitalizovano 50 pacijenata, a na Klinici za intenzivno liječenje četiri.

Dodala je da kliničke slike zaraženih liče na one iz drugog i trećeg talasa – teže slike odnose se na pacijente sa obostranom upalom pluća, a lakše na kliničke forme koje se liječe ambulantno i koje su pod stalnim nadzorom.

“Juče je kroz naše ambulante pregledan najveći broj pacijenata i to 66. Ovo su brojke koje govore da se mi vjerovatno nalazimo u četvrtom talasu kovida”, istakla je Verhazova.

Ona je navela da su simptomi koji se najčešće javljaju kod zaraženih virusom korona povišena temperatura, opšta slabost, gubitak čula okusa i mirisa, dijareja, te na kraju obostrana upala pluća. Dodala je da kašalj kod novozaraženih u novom talasu kovida koji nije toliko izražen.

Verhazova je rekla da među zaraženim licima koja su hospitalizovana preovladavaju osobe srednje životne dobi, ali da se na liječenju nalaze i mlađi, čak od 16 i 17 godina.

Ona je apelovala na građane da se vakcinišu.

Filter 2019