Thu. Aug 11, 2022
ћирилица /latinica

Berjan: Neophodna rekonstrukcija kotlovnice stare 45 godina

Izvor: Srna

Rekonstrukcijom kotlovnice Toplane u Istočnom Novom Sarajevu, koja je stara 45 godina, bilo bi obezbijeđeno grijanje u Istočnom Sarajevu za narednih 30 godina, izjavio je vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Dejan Berjan.

Berjan je rekao da mu po povratku u “Toplanu”, u kojoj je ranije radio više od 10 godina, nije bilo teško da preuzme novu dužnost jer je poznavao i ljude i probleme u ovoj firmi.

“Odmah sam se fokusirao na velike i značajne projekte koji do sada nisu bili urađeni. Krenuo sam u izradu idejnog rješenja i prezentaciju šta moramo uraditi u narednim godinama. Toplanu je 1998. godine osnovala Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo i do danas nije urađen glavni projekat za rekonstrukciju kotlovnice koja je stara 45 godina i koja je naš najveći problem”, ističe Berjan.

On je dodao da za kotlove na mazut, koji ni ekološki ne odgovaraju, više nema rezervnih dijelova da bi ih mogli održavati, te da je njihov radni vijek završen prije 20 godina, ali da će, uprkos tome, do početka grijne sezone biti završeno servisiranje ventila i kotla.

Prema njegovim riječima, rekonstrukcija kotlovnice bi koštala oko tri miliona KM, što je za ovo preduzeće i lokalnu samoupravu veliki iznos.

“Toplana se mora mijenjati i građevinski, a na to nas tjeraju zakoni. Objekat je star i sve treba obnoviti. Na koji način ćemo to izvesti još ne znamo, ali to moramo ostvariti”, rekao je Berjan.

Kada projekat bude gotov, on kaže da će se za pomoć obratiti resornom ministarstvu Republike Srpske, te gradskim i lokalnim vlastima koji su do sada imali razumijevanje za realizaciju ovako velikih i značajnih projekata.

Berjan je naveo da su, osim idejnog rješenja za rekonstrukciju kotlovnice sa 18 megavata koja se odnosi i na promjenu energenta, ušli i u izmjenu opšte odluke o uslovima za proizvodnju i korištenje toplotne energije koja je donesena 1998. godine.

“To je ogroman posao, ali to su temelji firme i mi moramo na neki način da zaštitimo i sebe i korisnike. Ovaj važan dokument treba da usvoji Skupština opštine”, naveo je Berjan.

On je rekao da je po dolasku na čelo “Toplane” preduzeće imalo više od 465.000 KM duga, najviše prema dobavljačima za mazut, da su za četiri mjeseca vratili oko 285.000 KM, te da preostali dug planiraju vratiti do početka sezone grijanja.

Osim duga koji je naslijedio, Berjan je rekao i da je preduzeće negativno poslovalo, te da je minus od 35.000 KM na polugodištu sveo na svega 2.259 KM.

On je izrazio nadu da će preduzeće ispuniti plan i kraj godine završiti pozitivno.

“Uprkos lošoj finansijskoj situaciji, morali smo ići u investiciju prema novim objektima koja nas je koštala 60.000 KM kako bismo dobili nove korisnike. Tako smo pružili vrelovodnu mrežu za zgradu od 110 stanova, kao i za osmospratnicu koja se gradi u blizini Skupštine grada. Nedavno nam se javio i investitor Onogošt za zagrijavanje njihove stambene jedinice od šest spratova”, naveo je Berjan.

On je dodao da je u fazi projektovanja zgrada u kojoj će se nalaziti Rektorat Univerziteta i Likovna akademija, te da je raspisan tender za izgradnju studentskog doma.

Berjan je rekao da je njihova izgradnja planirana na mjestu nekadašnje kasarne u blizini zgrade opštine koja je prije rata bili priključena na Toplanu, te izrazio nadu da će i nove ustanove biti njihovi korisnici.

Vršilac dužnosti direktora rekao je da Toplana trenutno zagrijava 700 stanova i najvažnije institucije u gradu i da se još nije desilo da im se neki korisnik ođavio zbog lošeg grijanja.

Korisnicima je poručio da će cijena grijanja ostati ista kao prošle godine.

Filter 2019