Thu. Dec 9, 2021
ћирилица /latinica

Kako je u Novom Sadu usvojena odluka o saradnji sa Istočnim Sarajevom?

Izvor: FILTER/M.K.

Na današnjoj sjednici Skupštine grada Novog Sada usvojena je odluka o uspostavljanju saradnje između ovog grada i Istočnog Sarajeva. Navedeno je da se saradnja uspostavlja na temelju uzajamnosti i ravnopravnosti, uzimajući u obzir tradicionalno i iskreno prijateljstvo, radi unapređenja i razvoja partnerskih odnosa i institucionalne saradnje.

Potpisivanje sporazuma o saradnji podržale su sve stranke osim Lige socijaldemokrata Vojvodine. Kako u izvještaju sa sjednice navodi nsuzivo.rs, za saradnju sa Istočnim Sarajevom glasalo je 67 od 69 prisutnih odbornika Skupštine grada. Dva odbornika su bila protiv.

Odluku o uspostavljanju saradnje podržali su SNS, POKS, SPS, i opozicioni DSS i SRS. Prije nego što je odluka stavljena na glasanje obornička grupa “Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine” tražila je da se ova tačka povuče sa dnevnog reda, i da Novi Sad umjesto sa Istočnim Sarajevom, potpiše sporazum sa Sarajevom.

Prije početka sjednice gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da Novi Sad sarađuje s gradovima iz cijelog svijeta i da nema potrebe da se diže tenzija.

Ispred odborničke grupe SNS-a obratila se odbornica Jelena Kešelj.

Ona je istakla da je rođena u Sarajevu, ali da su ona i njena porodica zbog rata morali da se isele. I smatra da je sporazum značajan za oba grada.

“S posebnom emocijom imala sam čast govoriti po ovoj tački dnevnog reda, podsećajući da je Grad Istočno Sarajevo grad hrabrih, ponosnih i vrednih ljudi koji je platio cenu mira u BiH. I da svi koji pokušavaju osporiti postojanje ovog grada, osporavaju Republiku Srpsku i Dejtonski sporazum. Osporavaju mir, suživot i postojanje jednog naroda. Jedno srce, jedan narod. Živeo Novi Sad i živelo Istočno Sarajevo”, napisala je nakon sjednice na svom fejsbuk profilu.

Filter 2019