Thu. Aug 5, 2021
ћирилица /latinica

Jokići ne odustaju od pravne borbe za svoju imovinu u Ilijašu

Izvor: RTRS

Nakon što smo ukazali na nezakonitosti administracije opštine Ilijaš, u upravnom sporu sa Radmilom Jokić Močević, naša medijska kuća optužena je za objavljivanje lažnog i provokativnog priloga, pa čak i za govor mržnje.

Zanemaruju da je Kantonalni sud u Sarajevu svojim odlukama u dva navrata potvrdio osnovanost Radmilinog prava da u ime svojih roditelja zahtijeva reviziju dodjele zemljišta Islamskoj zajednici, na kojem se nalazila kuća dodijeljena na korišćenje njenom ocu Sreti Jokiću.

Radmila već godinama sluša i stoički podnosi neistinitu kvalifikaciju da su paušalni i lažni dokazi i svjedoci koji potvrđuju pravo raspolaganja kućom, koja je dodijeljena njenom ocu Sreti Jokiću, stoodstotnom invalidu rada još 1968. godine. Radmila kaže da do sada nije vjerovala da je pravda nedostižna samo zato što je Srpkinja, ali da se u to uvjerila dok se borila za ono što joj pripada.

– Nažalost, ni majka ne može da govori, jer trpi posljedice teškog moždanog udara. Dakle, govorim u ime svoje majke, gdje se u rješenju opštine ne pominje uopšte ona, a optužuju nas da želimo pribaviti materijalnu korist, te da isto tako širimo govor mržnje. Svih ovih godina koliko traje sudski spor, ja nisam željela pred kamere, niti da se ovo publikuje, upravo da se ne donose suprotne konotacije – kaže ona.

Tiha Radmilina borba nije urodila plodom, jer Služba za imovinsko-pravne poslove opštine Ilijaš dva puta nije postupila po veoma jasnim uputama Kantonalnog suda u Sarajevu, da u skladu sa odredbama Zakona o građevinskom zemljištu utvrdi faktičko pravo korištenja predmetne parcele do 6. aprila `92. u stambene, poljoprivredne ili druge svrhe. Obezvrijedili su i materijalne dokaze i izjave čak i vlastitih svjedoka.

– Javne isprave, izdate od te iste opštine, pokazju da je objekat u kome je stanovala Jokić Vojka, odnosno Sreto, srušen, da nije ušao u projekat obnove, da je bio korisnik struje, vode, telefona do 1992. godine. Takođe, tu su i iskazi svjedoka – dva Bošnjaka i jedne Hrvatice koje nisu prihvatili uz jedno vrlo čudno obrazloženje – da nije poklonio vjeru iskazima zato što nije utvrđeno da je baš na toj parceli postojao taj objekat – navodi Dragiša Jokić, advokat Radmile Jokić Močević.

U spisu advokata Jokića su i dokazi kako je samo u tri dana, od 20. do 23. jula 1996. Islamska zajednica podnijela zahtjev za dodjelu parcele, dobila urbanističku saglasnost, te rješenje o dodjeli zemljišta, bez naknade, na trajno korištenje. U tu svrhu kreirana je kopija katastarskog plana, bez ucrtane kuće Jokića, jer iz naknadnog uvida u katastarski plan jasno se vidi da kuća postoji. Zbog navedenih i niza drugih nezakonitosti predstoji još jedan upravni spor pred sarajevskim Kantonalnim sudom.

– S tim što ću ovaj put tražiti, što mi je dozvoljeno u skladu sa odredbama Zakona o upravnim sporovima, da Kantonalni sud donese odluku pune jurisdikcije. Sud vrlo dobro zna da je predviđeno da u slučaju da organ uprave ne postupi po uputama i pravnom stavu suda, organ uprave čini tešku povredu radne dužnosti, po čemu je nadležni sud dužan da pokrene disciplinski postupak – ističe Jokić.

I pored decenijske, nepravedne pravne bitke, koja se nastavlja, ni Radmila niti njena majka Vojka osjećaj mržnje, niti govor mržnje nikada nisu iskazale, mada su ih na vlastitoj koži osjetile. Poručuju da vječni mir sahranjenih na temeljima njihove kuće nikada nisu ni pomislile da oskrnave.


Filter 2019