Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

Ђоковић изгубио од Зверева, играће за бронзу

Извор: Б92

Новак Ђоковић ни овог пута није успио да дође до финала Олимпијских игара и златне медаље.

Најбољи играч свијета је изгубио меч полуфинала од Нијемца Александра Зверева послије три сета – 6:1, 3:6, 2:6.

Ђоковић ће играти за бронзану медаљу у синглу, коју је освојио и у Пекингу 2008. године, а противник ће му бити Пабло Kарењо Буста.

Ривал Звереву у борби за злато ће бити руски тенисер Kарен Хачанов који је раније током јутра надиграо Kарења Бусту резултатом 6:3, 6:3.

Многи су дуел Ђоковића и Зверева протумачили као “финале прије финала”, али смо неизвјесност у првом сету имали само у уводна три гема.

На старту је Нијемац имао брејк лопту коју је Ђоковић спасао одличним сервисима, а и у сљедећем гему је извршио притисак на сервис Новака, али се први рекет свијета и из тога извукао.

Пребацио је притисак на страну ривала који то није издржао. Услиједио је доминантан брејк и кренуо је пад Нијемца.

Полако, али сигурно је Зверев почео да гријеши, чак и из сервиса што му је највеће оружје, па је ускоро стигао још један брејк.

Послије 37 минута тениса у првом сету Ђоковић је искористио прву сет-лопту за вођство од 1:0.

Зверев је и у другом сету наставио да притиска Новакове сервисе. Није то ишло глатко, али је одољевао, да би поново он дошао први до брејка.

Учинио је то у петом гему другог сета, када је Нијемац побјеснио због два волеја послатих у мрежу. Лансирао је лоптицу преко трибина и чинило се да Новак има “аутопут” ка финалу.

Међутим, десио се невјероватан пад вјероватно психички најстабилнијег играча планете који ће се изучавати и анализирати још дуго.

Умор или шта већ, тек Ђоковић као да се искључио на дугме, те је послије направљеног брејка дозволио противнику осам узастопних гемова и потпуни преокрет.

Зверев је најприје узвратио брејком, и то са нулом, да би потом везао укупно девет поена и потпуно се вратио у меч. Тачније, освојио је 12 од 13 наредних поена, од чега су била два брејка и право ниоткуда имали смо преокрет.

Одсервирао је Зверев врло сигурно за сет, па је меч отишао у трећи и одлучујући сет, а Ђоковић на велики предах у свлачионицу. Покушао је на тај начин да пресијече налет Нијемца, али и себе некако да тргне. Међутим, није успио.

Зверев је наставио да меље и игра са пуно самопоуздања, а у Новакове ударце се увукла велика нервоза. Чак и када је имао брејк прилике, противник је маестрално сервирао и сваки пут се на тај начин спашавао.

Са друге стране, на свој сервис је дозволио чак четири узастопна одузета сервиса и очас посла Зверев је водио са 4:0 уз два брејка.

Пад је, једноставно, био толико велики, да ни ментална громада какав је Ђоковић није успјела да “повуче ручну” и пораз је био неминован.

Новаку остаје полуфинале у микс-дублу са Нином Стојановић и нада да ће ипак моћи да дође до златне медаље.

Такође, играће за бронзано одличје против Пабла Kарењо Бусте и та медаља такође би била значајна.

Filter 2019