Wed. Dec 8, 2021
ћирилица /latinica

Hoće li se povećanje prihoda od poreza odraziti na povećanje plata?

Izvor: RTRS

Prihodi od direktnih i indirektnih poreza za prvih pola godine pokazuju pozitivne trendove u ekonomiji.

Borba za radna mjesta, povećanje zaposlenosti i lične potrošnje dala je rezultate, smatraju ekonomisti.

Iz Vlade najavljuju da će nastaviti sa podsticajima privredi.

Profit poslovne zajednice je u plusu 23 procenta i ovim tempom dostići će 2,8 milijardi maraka. Ovo bi za posljedicu trebalo da ima i rast plata.

Direktni porezi pokazatelj su privredne slike, indirektni potrošnje stanovništva. Plus u odnosu na raniji period obećava i ubuduće veći rast, smatraju ekonomisti. Kažu, ako je prošle godine izazov bio kako upravljati ekonomijom u padu, sada se traži odgovor kako upravljati kada raste.

– Ekonomski rast i rast prihoda mora da prati rast plata, jer samo unutrašnja tražnja generiše novu investiciju i nova radna mjesta – istakao je ekonomista Saša Stevanović.

U posljednje dvije godine u Republici Srpskoj plata je rasla za više od pet odsto. Tome su doprinijele i mjere Vlade. Jedna od njih je i podsticaj poslodavcima koji povećaju lični dohodak radniku.

Od jula 2019. do kraja prošle godine za ove namjene izdvojeno je oko 13 miliona maraka.

– To govori da poslodavci vrše povećanje plate u sve većem i većem iznosu i mi smo spremni da nastavimo sa podsticajima i da dođemo do većih primanja – kaže Zora Vidović, ministar finansija.

Vjekoslav Petričević, ministar privrede, navodi da se ka tome da do kraja godine neto prosječna plata pređe 1.000 KM.

Analizom, sindikat i akademska struka došli su do iznosa ličnog dohodka koji bi u ovom trenutku spriječio odlazak radne snage sa ovih prostora.

– Nekih 1200 maraka. Plate jesu rasle u posljednje vrijeme ali treba još – naglašava Goran stanković iz Saveza sindikata.

Naša ekonomija zavisi i od privrednih kretanja u Evropskoj uniji.

– Jasno je da generisanjem tražnje u EU iziskuje i broj zaposlenih i rast industrijske proizvodnje kod nas u svim djelatnostima u Republici Srpskoj, jer smo mi bitno zavisni od kretanja u EU – pojašnjava Saša Aćić iz Unija udruženja polsodavaca republike Srpske.

– Troškovi transporata su povećani, komplikacije sa transportom i postoji opredijeljenost EU da koristi zemlje koje su blizu njihovih granica. Tako da se tu može profitirati – dodao je Stevanović.

Kompanije iz Evropske unije koje su došle na naše tržište, smatraju da se ovdje stvara dobar poslovni ambijent.

– Mislimo da će u narednom periodu, u naredne dvije godine, na području Republike Srpske Kompanija “Mele” imati proširenje, jer ambicije naše kompanije su velike – rekao je Pavel Lah direktor Kompanije.

A ambicije su da ubuduće na našem tržištu posluje što više stranih, a posebno domaćih preduzeća.

Da raste privredna aktivnost, povećava broj zaposlenih koji će zadovoljni platom ostajati na ovim prostorima.

Da trenutno dobru ekonomsku statistiku što bolje realizujemo u praksi.

Filter 2019