Tue. Jul 27, 2021
ћирилица /latinica

U Trnovu 30. jula obilježavanje stradanja Srba

Izvor: Srna

U Trnovu će u petak, 30. jula, biti služeni parastosi i položeno cvijeće kao znak sjećanja na stradanje Srba sa područja te opštine u odrbrambeno-otadžbinskomm ratu.

Memorijalnu manifestaciju “Dan stradanja srpskog stanovništva u Trnovu” organizuje Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo, u saradnji sa opštinom Trnovo.

“Tog dana, na veliki pravoslavni praznik Ognjenu Mariju, uz plamen svijeće i molitvu prisjetićemo se i pokloniti sjenama svih stradalih Srba iz Trnova”, rekao je danas Srni predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo Goran Timotija.

Prema njegovim riječima, u toku odbrambeno-otadžbinskog rata od 1992. do 1995. godine u Trnovu i okolnim selima stradala je 101 nevina civilna žrtva, a za odbranu ognjišta od agresora život je položilo 130 srpskih boraca iz Trnova.

Timotija je naveo da je u Trnovu za pokoj njihove duše, čast i zasluge izgrađen Centralni spomenik na kome su ispisana sva imena poginulih i stradalih.

Prema programu ove manifestacije, 30. jula u 9.00 časova biće služena Sveta liturgija u Hramu Svetog Georgija, u 10.00 časova biće služen kod Centralnog spomenika u Trnovu, a za 10.30 časova na tom mjestu planirano je polaganje vijenaca.

Obraćanje zvaničnika predviđeno je za 11.00 časova, a nakon toga u 11.30 časova planiran je polazak na Rogoj, gdje će biti služen parastos kod spomenika poginulim srpskim borcima.

Filter 2019