Wed. Dec 8, 2021
ћирилица /latinica

U Trnovu sutra pomen ubijenim Srbima

default

Izvor: Srna

U Trnovu će sutra biti služeni parastosi i položeno cvijeće kao znak sjećanja na stradanje Srba sa područja te opštine u odrbrambeno-otadžbinskom ratu tokom kojeg je ubijena 101 nevina civilna žrtva, a za odbranu ognjišta život položilo 130 trnovskih boraca.

Memorijalnu manifestaciju “Dan stradanja srpskog stanovništva u Trnovu” organizuje Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, u saradnji sa opštinom.

“Tog dana, na veliki pravoslavni praznik Ognjenu Mariju, uz plamen svijeće i molitvu prisjetićemo se i pokloniti sjenima svih stradalih Srba iz Trnova”, rekao je Srni predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Goran Timotija.

Prema njegovim riječima, u toku odbrambeno-otadžbinskog rata od 1992. do 1995. godine u Trnovu i okolnim selima ubijena je 101 nevina civilna žrtva, a za odbranu ognjišta od agresora život je položilo 130 srpskih boraca iz ove opštine.

Timotija je naveo da je u Trnovu za pokoj njihove duše, čast i zasluge izgrađen Centralni spomenik na kome su ispisana sva imena poginulih i stradalih.

Prema programu ove manifestacije, u 9.00 časova biće služena Sveta liturgija u Hramu Svetog Georgija, u 10.00 časova parastos kod Centralnog spomenika u Trnovu, a za 10.30 časova na tom mjestu planirano je polaganje vijenaca.

Obraćanje zvaničnika predviđeno je za 11.00 časova, a nakon toga u 11.30 časova planiran je polazak na Rogoj, gdje će biti služen parastos kod spomenika poginulim srpskim borcima.

Na području Trnova pripadnici takozvane Armije BiH počinili su najmonstruoznije zločini nad srpskim življem, čak ni djeca nisu mogla pobjeći od krvničke ruke.

Po broju poginulih u odnosu na broj stanovnika, Trnovo je druga opština u Republici Srpskoj koja je najviše stradala u proteklom ratu.

Filter 2019