Wed. Dec 8, 2021
ћирилица /latinica

U Istočnoj Ilidži koncert kulturno-umjetničkih društava iz Istočnog Sarajeva i Niša

Izvor: Srna

U okviru projekta Opštinske boračke organizacije “Ilidžanski borac” i Udruženja penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Srbije, na šetalištu “Dr Miodrag Lazić” večeras je održan koncert kulturno-umjetničkih društava /KUD/ iz Istočne Ilidže i Niša radi upoznavanja i zbližavanja djece iz Srbije i Republike Srpske.

Publici u Istočnoj Ilidži su se predstavila kulturno-umjetnička društva “Abrašević” iz Niša, “Boško Vujadin” i “Bratstvo” iz Istočne Ilidže, Etno-grupa “Crven cvijet”, guslar Đorđe Nikolić, a veče je stihovima dodatno uveličao književnik Saša Nikolić.

Bojan Ignjatović iz KUD-a “Abrašević” iz Niša izrazio je zadovoljstvo što se prvi put predstavljaju publici u Istočnom Sarajevu.

Foto: Filter

“Prelijepo su nas primili, a predstavili smo naše igre – prvi splet iz niškog kraja, vlaške igre i igre iz Vladičinog Hana”, rekao je Ignjatović.

On je dodao da će večerašnji koncert predstavlja početak saradnje sa školama i KUD-ovima u Istočnom Sarajevu, što je i poenta projekta “Neka se herojstva naših očeva nikada ne zaborave”.

Predsjednik KUD-a “Bratstvo” Biljana Ristić izrazila je zadovoljstvo što su uspostavili saradnju sa KUD “Abrašević” iz Niša i dodala da kultura nema granica i da se tradicija srpskog naroda mora širiti.

Ona je rekla da su se članovi ovog društva prije samo nekoliko časova vratili sa Međunarodnog festivala kulturno-umjetničkih društava Ohrid, na kojem su učestvovala 22 KUD-a.

“Uvijek ističem da smo mi u Istočnom Sarajevu jako dobri domaćini i svaki put kad otpočnemo saradnju, prijatelji nam se žele vratiti i učestvovati na zajedničkim manifestacijama”, dodala je ona.

Foto: Filter

Predsjednik Opštinske boračke organizacije “Ilidžanski borac” Goran Šehovac i predsjednik Skupštine Udruženja penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Srbije Svetomir Uskoković, koji su i organizatori večerašnjeg koncerta, ukazali su da je sa današnjim danom započela i manifestacija “4. avgust – Da se ne zaboravi” kojom se obilježava odbrana Vojkovića, Grlice i Krupca u proteklom ratu.

“Ponosan sam što su nam došla naša braća iz Srbije, djeca iz Niša. Gosti su obišli i spomenik u krugu Osnovne škole Sveti Sava posvećen ubijenoj djeci tokom proteklog rata. Bili su i u našoj kapeli u Vojkovićima. Cilj nam je da se ta djeca iz Srbije spoje sa našom ovdje i da obiđu stratiša i da im obezbijedimo istorijske časove da ne slušaju kako smo nekakvi zločinci nego da znaju da smo branili svoje”, rekao je Šehovac.

Foto: Filter

Uskoković je izrazio zadovoljstvo što je u sklopu projekta “Neka se herojstva naših očeva nikada ne zaborave” organizovan koncert sa KUD-om “Abrašević” iz Niša i zahvalio “Ilidžanskom borcu” i vlastima u opštini Istočna Ilidža i Gradu Istočno Sarajevo na toplom prijemu.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović izrazio je zadovoljstvo saradnjom koju su uspostavili Opštinska boračka organizacija “Ilidžanski borac” i Udruženje veterana iz Niša, koje je rezultiralo večerašnjim zajednički koncertom KUD-a “Abrašević” sa društvima iz Istočne Ilidže.

“Već 8. avgusta će delegacija opštine Istična Ilidža biti u Nišu kao gosti opštine Pantelej i Udruženja veterana, tako da ćemo nastaviti saradnju, a dodatna simbolika večerašnjeg koncerata jeste što se održava na šetalištu Dr Miodrag Lazić, čovjeka koji je dao veliki doprinos za opstanak srpske Ilidže i svojim angažmanom spasio mnoge živote”, dodao je načelnik Božović.

Filter 2019