Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /latinica

U Vozući 17. jula veliki skup sjećanja na stradale u dva rata

Izvor: Srna

Svetom liturgijom i parastosom svim Srbima postradalim u Drugom svjetskom ratu i posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom, u nemanjićkom manastiru Svete Trojice – Vozućici u Vozući kod Zavidovića u FBiH 17. jula biće održan Sveeparhijski sabor Sveštenomučenika dabrobosanskih postradalih od ustaša od 1941. do 1945. godine i od bezbožnika poslije 1945.

Nakon Svete liturgije, koja će početi u 9.30 časova, biće blagoslovljeno slavsko koljivo i prelomljen slavski kolač, najavljeno je danas iz Mitropolije dabrobosanske.

Potom će biti služen parastos svim postradalima u Drugom svjetskom ratu i u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Sveeparhijski sabor je skup koji okuplja sve sveštenike Mitropolije dabrobosanske, kao i sveštenike iz ostalih eparhija i vjernike.

Iz Uprave manastira najavljeno je da će 16. jula, uoči Sveeparhijskog sabora, biti služeno večernje bogosluženje u manastiru Vozućica.

Na prijedlog Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita Hrizostoma, Sveti arhijerejski sinod je odlučio i dozvolio da se proslavljanje Sveštenomučenika Mitropolije dabrobosanske, umjesto 11. jula, obilježava 17. jula, odnosno svake godine u subotu po Petrovdanu.


Filter 2019