Tue. Jul 27, 2021
ћирилица /latinica

Sutra obilježavanje 29 godina od odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca

Izvor: Srna

U Vojkovićima će sutra biti obilježeno 29 godina od odbrane ovog naselja, te Krupca i Grlice, čime je spriječena namjera muslimanskih snaga da zauzmu Ilidžu i krenu prema Palama.

Tim povodom u 9.00 časova u Hramu Svetog Petra Dabrobosanskog Zimonjića u Vojkovićima biće služena liturgija, a potom i pomen za poginule i umrle borce sa područja Istočne Ilidže.

Iz Boračke organizacije „Ilidžanski borac“, koja je i organizator obilježavanja, najavili su da je u 10.30 časova predviđeno postrojavanje učesnika „Marša odbrane Vojkovići – Ilinjača“, podizanje zastave, te druženje uz vojnički pasulj.

Napad na Vojkoviće, Grlicu i Krupac počeo je u ranim jutarnjim časovima 4. avgusta 1992. godine, a samo zahvaljujući herojskoj borbi stanovnika ovih naselja spriječena je namjera muslimanskih snaga da zauzmu Ilidžu i krenu prema Palama.

Tokom borbi koje su vođene 4. avgusta poginulo je sedam, a ranjeno 14 pripadnika Druge sarajevske brigade Vojske Republike Srpske, dok je u toku odbrambeno-otadžbinskog rata na ovom području ukupno stradalo 217 boraca.

Filter 2019