Tue. Jul 27, 2021
ћирилица /latinica

Stanovi u Srpskoj sve skuplji, a potražnja i dalje velika

Izvor: RTRS

Cijene građevinskog materijala u Republici Srpskoj veće su u prosjeku za oko 30 odsto.

Pojedini proizvodi, poput čelika, čak i do 80 odsto. Sve to dovodi i do poskupljenja građevinskih radova i kvadrata stanova u novogradnji.

Međutim, potražnja za stanovima i pored sve većih cijena ne opada.

Poskupljenje građevinskog materijala krenulo je početkom godine prilično stidljivo. Međutim, dolaskom proljeća i građevinske sezone, cjene su sve više rasle.

Dušan Milanović, direktor preduzeća za prodaju građevinskog materijala, kaže da se najveće poskupljenje desilo u građevinskom željezu

– Dobavljači su poskupjeli, a puno prizvoda je na bazi nafte – dodaje Milanović.

Dodatni udar su i nestašice pojedinih građevinskih materijala. Posljedica znatnog poskupljenja u građevinarstvu jeste dešavanje na svjetskom tržištu.

– Države velikih svjetskih ekonomija su upumpale desetine milijardi evra ili dolara u svoje ekonomije što je rezultiralo značajnim poskupljenjem materijala na svjetskom tržištu. Smatram da će naredna godina biti izuzetno teška za građevinsku industriju zbog plasmana poslovnih i stambenih prostora – ističe Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Povećanje cijene građevinskog materijala utiče na poskupljenje svih radova na novim objektima – od onih najmanjih poput moleraja pa do izrade fasada.

Investitor Miladin Stević kaže da je do prije par godina cijena kvadrata u Trebinju bila 1.700 maraka a danas je 3.000 KM.

Sve to utiče na cijenu kvadrata stanova. U Bijeljini kvadrat u novogradnji je već poskupio za 20%. Međutim, potražnja za novim stambenim prostorom ne opada. Kupuju mladi bračni parovi, ljudi iz Srpske koji rade u inostranstvu i oni sa nešto dubljim džepom.

– Cijena stanova je oko 1.800 KM po kvadratu. Evo sada imamo zgradu koju nismo ni počeli zidati a prodali smo više od polovine stanova – pojašnjava Željko Despotović iz Agencije za promet nekretninama.

Slično je u drugim gradovima Republike Srpske.

Velika potražnja ali i visoke cijene stanova najizraženije su u Trebinju.

Vedran Furtula, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Trebinja navodi da bi ovoj građevinskoj sezoni trebalo da se izgradi 50 i više stambenih jedinica.

– Promet nekretnina je porastao čak i u odnosu na 2019 godinu. U 2020. je nešto to stalo zbog korone a sada je opet povećana prodaja – dodaje Mubina Venisović iz Agencije za nekretnine.

Iz agencija za prodaju nekretnina kažu da je ono što je u cijeloj priči pozitivno jeste činjenica da su aktuelni povoljni IRB krediti za mlade bračne parove i da Republika Srpska u odnosu na okruženje nema porez na promet nekretnina.

Filter 2019