Tue. Aug 3, 2021
ћирилица /latinica

Srpska privodi kraju izradu novog zakona o državnim službenicima: Prvo test, pa intervju

Izvor: Glas Srpske

Prva verzija novog zakona o državnim službenicima u Republici Srpskoj trebalo bi da bude završena na jesen, a jedna u nizu novina je planirana pri samom zapošljavanju jer bi, prije intervjua za posao, kandidati trebalo da prođu pismeni test.

Reforma javne uprave u Republici Srpskoj, ali i BiH, iako traje godinama, još nije dostigla željeni tempo. Važeći Zakon o državnim službenicima u Srpskoj na snazi je od 2008. godine, a određene izmjene usvojene su prije pola decenije.

Da se povlače određeni potezi da bi se došlo do efikasnije javne uprave tvrdi za “Glas” vršilac dužnosti direktora Agencije za državnu upravu Srpske Aleksandar Radeta, dodajući da bi novi zakon, koji je u pripremi, trebalo da otkloni dosta primjedaba koje se mogu čuti sa raznih strana, od zapošljavanja do ocjenjivanja.

– Okrugli sto sa predstavnicima SIGMA i Evropske komisije planiran je za iduću sedmicu i tada ćemo razgovarati i o pojedinim rješenjima našeg zakona. Postoji i radna grupa koja radi na tim pitanjima i očekujemo da u skorije vrijeme privedemo sve kraju. Radna verzija, koja bi bila ponuđena u javnu raspravu, mogla bi biti do septembra, oktobra – rekao je Radeta.

Podvukao je da se ide ka potpuno novom zakonu i da se pristupilo izmjeni gdje god su uvidjeli da ima problema i nejasnoća u sadašnjim pravilima.

– Jedna od zamjerki i SIGMA i Evropske komisije je i što nemamo pismeno testiranje prije intervjua prilikom zapošljavanja, tako da planiramo da ubuduće oni koji ispunjavaju uslove konkursa, ako prođu test, pristupaju intervjuu – rekao je Radeta i dodao da će najvjerovatnije biti prijedlog da ocjenjivanje rada službenika bude rađeno jednom, a ne dva puta godišnje.

Reformu javne uprave, podsjetio je, u cijeloj BiH traže Svjetska banka i Evropska komisija, te da budu prihvaćeni pristupi SIGMA koji su validni u cijeloj Evropi.

– Radimo koliko možemo. Svaka država je specifična, a mi ćemo nastojati da slijedimo preporuke i savjete koliko god možemo – rekao je Radeta, koji je naglasio da prijedlog novog zakona ide u javnu raspravu, zatim na Vladu, te Narodnu skupštinu Srpske, kada će dobiti konačnu verziju.

O rješenjima i planovima koje misle da sprovedu u djelo pričali su i sa predstavnicima nadležnog sindikata, ali kako je istakao, razmotriće sve prijedloge koji stignu tokom javne rasprave.

Reforma javne uprave je, kako ističu i iz Vlade Republike Srpske, jedan od preduslova za uspješnu integraciju BiH u Evropsku uniju, ali i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Modernizacija javne uprave je potrebna ne samo zbog puta ka EU nego, prije svega, kao pretpostavka za odgovornu i troškovno efikasnu državnu službu.

Pravilnik

Određene promjene već su stupile na snagu i na nivou BiH, a odnose se i na ocjenjivanje državnih službenika. Izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu ocjenjivanja njihovog rada, koje je pripremila Agencija za državnu službu BiH, planirano je da će znanje i sposobnosti ubuduće dolaziti pod lupu jednom godišnje, a ne dva puta.

Filter 2019