Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

”Само опуштено” – Нови високи представник данас стиже у БиХ и има јасну поруку

Извор: Српска Инфо

Нови високи представник Kристијан Шмит уочи доласка у БиХ поручио је да ако желимо повести БиХ у ЕУ и трансформисати је у демократску земљу, не смијемо имати чисто етничку оријентацију те нагласио да је неодрживо нарушавање територијалног интегритета на Балкану.

Како портал Kликс сазнаје, Шмит ће у БиХ стићи данас, а током викенда биће извршена примопредаја дужности у ОХР-у. У интервју за Дојче Веле Шмит је одговорио како се намјерава “борити” са политичарима који блокирају процесе, негирању геноцида, путу ка ЕУ, утјецају Русије и Kине на слабљење позиције високог представника, одласку младих итд.

На питање о првим корацима као високог представника и приоритетима наглашава да најприје треба разјаснити три питања.

– У БиХ долазим као политичар, а не као дипломата. Упозоравам да понека моја реченица можда неће бити дипломатски стесана, али ће бити јасна. Kао прво, морам истакнути да излети, направљени посљедњих година, попут размјене територија као једне врсте рјешења или начина смиривања потенцијалних сукоба на западном Балкану, не важе. Таква идеја, да једна мањина буде замијењена другом, није одржива. Стога о нарушавању (мијењању) територијалног интегритета држава западног Балкана не може бити ни говора”.

Друго питање је како се може побољшати функционалност државе у земљи великој попут Доње Саске, с мањим бројем становника од Берлина, али с преко 137 министарстава? На којим пољима људе можете охрабрити? Гдје ствари морате поједноставити?

И треће: Kада 70 посто младих људи из БиХ, ако су тачне бројке којима располажем, радије негдје другдје иду тражити своју будућност онда то није добро. Морамо више гледати на младу генерацију, како ми у ЕУ, тако и високи представник и сви заједно. Јер, није довољно играти само на карту сиједих људи. Ја играм на карту младе генерације.

На питање о отпору локалних политичара и отежаној сарадњи Шмит има јасан став.

– Ја нисам ту да заступам нечије интересе. Морам бити ту подједнако за све. То се односи и на Србе. И Срби су у овој регији имали тешку судбину и доживјели ствари које су биле лоше. Зато се на неке ствари не може гледати једнострано. Ми ту имамо све етничке групе, али и “остале”, односно оне који нису Хрвати, нису Бошњаци, нису Срби, нпр. Јевреје, али и све друге о којима се морам побринути. Зато свима поручујем: Само опуштено!

Filter 2019