Fri. Jul 23, 2021
ћирилица /latinica

Ravna Romanija: Antonići domaćim prerađevinama riješili problem viška mlijeka

Izvor: Srna

Kako prevazići poteškoće na poljoprivrednom imanju prouzrokovane dugom pandemijom, kako naučiti sve u porodici da se od rada živi i sačuvati tradiciju na rodnom ognjištu – kao primjer mljekarima može poslužiti bračni par Antonić sa Romanije.

Zorica i Nenad Antonić sa Ravne Romanije, uspješni poljoprivredni proizvođači, odlučili su da problem neredovnog otkupa sirovog mlijeka iz njihove mljekare prevaziđu proizvodnjom milerama i sira za poznate kupce.

Opredijelili su se za to, priča za Srnu Zorica, nakon što je mljekara, umjesto svaki dan, počela da preuzima mlijeko svaki drugi, a sve to bez prethodne najave, što dovodi do viška mlijeka u domaćinstvu.

“Imamo 12 muznih grla i tri junice i svaki drugi dan mljekari predam do 180 litara sirovog mlijeka, a od viška koji ostaje od naredne muže pravim mileram, masni i sitni sir i uz to dobijem surutku, koju, za sada, dajem gratis uz kupljene mliječne proizvode”, navodi domaćica.

Ona je putem društvenih mreža ponudila svoje proizvode kupcima, među kojima je najviše prijatelja i poznanika – i, za sada, posao ide dobro.

Zorica ističe da proizvode i prodaju po narudžbi, tako da mliječne prerađevine svježe predaju kupcu.

Ona tvrdi da su prvi kupci tih proizvoda veoma zadovoljni kvalitetom domaćeg milerama, surutke, masnog i sitnog sira i da imaju samo riječi hvale, baš zato što ne koristi nijednu vrstu dodataka za njihovo čuvanje.

Porodica Antonić živi na Ravnoj Romaniji u blizini magistralnog puta pa zainteresovani kupci lako dođu do mliječnih proizvoda iz zdrave organske proizvodnje bez konzervansa, a mogu ih poručiti na broj 066/607-784.

“Naše krave su neprestano na slobodnoj planinskoj ispaši širom Romanije i daju veoma kvalitetno mlijeko što je potrdila i mljekara”, ističe Zorica.

Tridesetjednogodišnja domaćica kaže da ne želi da prekine dosadašnje dobre kooperantske odnose sa Mljekarom iz Bileće, već samo da da, zbog porodičnih obaveza, na ovaj način premosti probleme nastale neredovnim otkupom.

Zorica dodaje da oni nisu jedina porodica kod koje se pojavio višak mlijeka, pa preporučuje i ostalima da nađu rješenje kod pojedinih romanijskih mljekara i da ne odustaju od mljekarstva za koje se veliki broj porodica opredijelio.

Ona se nada da će njihova mljekara prevazići probleme prouzrokovane pandemijom, a do tada, će,kako kaže, svoj radni dan provoditi u kolibi-mljekarici u kojoj na tradicionalan način priprema organski sir, mileram i veoma traženu surutku za kupce.

Zorica je sa suprugom Nenadom, u braku 16 godina i odlučili su, kako kaže, da se, uz njegov posao policajca, bave poljoprivredom na porodičnom imanju, pa su krenuli sa farmom koka nosilja, a potom i povećanom proizvodnjom mlijeka.

U njihovoj porodici i maloljetna djeca imaju svoje obaveze – ustaju oko 5.00 časova ujutro da pomognu majci u poslovima oko stoke, dok je otac na poslu, kako bi stigli na đački autobus.

??????????????, 1. ???????? /????????/- ???????????? ?? ?????????? ?????????????? ???? ?????????? ????????????????, ???????????????? ?????????????????????????? ??????????????????????, ???????????????? ???? ???? ?????????????? ???????????????????? ???????????? ?????????????? ?????????????? ???? ???????????? ?????????????? ?????????????????? ?????????????????????? ???????????????? ?? ???????? ???? ?????????????? ??????????.
Filter 2019