Tue. Jul 27, 2021
ћирилица /latinica

Protest boraca u Istočnom Sarajevu

Izvor: RTRS/Srna

Nezadovoljni trenutnim statusom pripadnici boračkih udruženja organizovali su mirni protest u Istočnom Sarajevu i tom prilikom zatražili potpisivanje memoranduma o saradnji.

U dokumentu koji je upućen Vladi Srpske nalazi se nekoliko zahtjeva koji bi, kažu, riješili statusne i životne probleme demobilisanih boraca, djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Demobilisani borci očekuju da dokument bude potpisan do 1. septembra.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je na protestnom skupu da je pri kraju rješenje pitanja redovnog mjesečnog primanja demobilisanih nezaposlenih boraca.

Savčić je uvjeren da će se u memorandumu o saradnji između BORS-a i Vlade u potpisanom obliku naći i više od onoga što je predviđeno, kao i trajna obaveza odgovornih koji rade na poboljšanju položaja boraca.

On je istakao da su borci najviše doprinijeli stvaranju Republike Srpske i da zbog toga treba da budu na prvom mjestu, te dodao da je ono što su danas iznijeli na ovom skupu za njega zapovijest jer briga o borcima nije samo pitanje današnjice, već i budućnosti.

Na povike jednog od okupljenih, koji je prije obraćanja Savčića rekao da im on ne treba, general je odgovorio da bi volio da mu je to rečeno 1992. ili u maju 1993. godine kada je bio na Igmanu, te u mnogim drugim prilikama u zoni Sarajevsko-romanijskog korpusa.

– Čast mi je da sam svojoj krvlju i dijelom tijela učestvovao u odbrani Sarajevsko-romanijske regije, Srpskog Sarajeva i srpskog naroda. Evo, i svađa nas dijeli, čini nejedinstvenim i nejakim. Laži, izmišljotine, klevete, to je ono što je opasno, ne zbog današnjeg skupa, nego uopšte za našu budućnost i sudbinu – istakao je Savčić.


Filter 2019