Fri. Jul 23, 2021
ћирилица /latinica

Promovisan roman “Zorolomac” Saše Kneževića u Bijeljini

Izvor: Srna

Novi broj časopisa “Srpska vila”, te roman “Zorlomac” autora Saše Kneževića promovisani su večeras u Bijeljini u organizaciji gradskog Odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta”.

Knežević je naveo da je ovo njegov peti roman, a izašao je u izdanju Narodne biblioteke sa Pala.

– Roman je složene strukture – čine ga tri priče u kojima je kroz tri posljednja vijeka ispričana sudbina Srba u odnosu na Evropu, te odnosa Evrope, prije svega, Nijemaca odnosno Austrijanaca prema Srbima, odnosno prema ovim prostorima. Cilj romana je da pokažemo da prema nekim događajima možemo učestvovati vrlo aktivno, što mislimo i da jesmo – rekao je Knežević.

On je naveo da roman pokazuje to da sve konce vuku neki drugi ljudi, a da su Srbi nakon Prvog srpskog ustanka odlučili da porobe tu Evropu, koja je ovaj narod porobljavala sve vrijeme.

O najnovijem izdanju “Srpske vile”, 53. po redu, govorila je glavni i odgovorni urednik tog časopisa Jelina Đurković, koja je rekla da časopis, koji ima višedecenijsku tradiciju, “putuje” i u Češku, Poljsku, Srbiju, Australiju, u dijsporu i nije više samo republički.

– Naša je odgovornost za život `Srpske vile` i trudimo se da u nju uvijek ubacimo neku novinu, a da njen osnovni profil ostane konstantan – naglasila je Đurkovićeva.

Ona je navela da su u ovom broju proširili uređivački savjet, tako da su dobili prevodioce iz Beograda, Moskve, kao i Poljske i daleke Austalije.

– U ovom broju je započeto predstavljanje banjalučke Podružnice Udruženja književnika Republike Srpske, koji su nam najbrojniji u ovom broju, a nastavićemo ih predstavljati i u novom, koji će izaći u novembru – rekla je Đurkovićeva.

Osim književnih radova, časopis donosi i dva naučna djela.

Promocije su održane u bijeljinskom Muzeju Semberije.

Filter 2019