Wed. Dec 8, 2021
ћирилица /latinica

Položen kamen temeljac za most “Plavi anđeo” u Vojkovićima (FOTO)

Autor: FILTER/M.K.

U naselju Vojkovići u Istočnoj Ilidži položen je kamen temeljac za most preko rijeke Željeznice.

Novi most koji će spojiti dvije obale rijeke Željeznice važan je lokalnom stanovništvu ali i ukupnom privrednom ambijentu u Istočnom Sarajevu i Republici Srpskoj, poručuje načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović. Pojašnjava da se spajanjem obala otvara dodatni prostor za uređenje poslovne zone u atraktivnom dijelu grada.

„Projekat je bitan za opštinu, grad a siguran sam i cijelu RS. Ovo je još jedan od ulaza u Vojkoviće i sigurno će poslužiti svrsi. Njegova najznačajnija funkcija je da opštini Istočna Ilidža i našim privrednim zonama omogući dodatni potencijal, dodatne slobodne površine na koje će doći novi investitori“, navodi Božović.

Most će imati pješačku stazu a predviđen je za saobraćaj svih vrsta vozila. Novi most preko Željeznice radiće preduzeće „Inženjering“ iz Jelaha. Poručuju da će radovi biti gotovi i prije predviđenog roka, odnosno 180 radnih dana.

„Most se radi od prefabrikovanih, gotovih elemenata koje ćemo mi u Jelahu proizvesti. Ovdje se radi montaža, oslanja se na temelje koji se dalje oslanjaju na šipove. „Inženjering“ je jedna od rijetkih firmi u regiji koja radi sve – od bušenja šipova, proizvodnje i montaže armiranih betonskih prefabrikovanih elemenata, gotovih, ali i ostalih pratećih radova koji idu uz most“, objašnjava Ahmet Hujdur.

U temelje mosta stavljena je vremenska kapsula u kojoj, između ostalog stoji da će most nositi naziv po odredu „Plavi anđeli“, koji su svojom časnom borbom u Otadžbinskom ratu sačuvali naše mostove a neke simbolično i sagradili, posebno onaj najvažniji – most u slobodu.

Filter 2019