Sat. Jul 24, 2021
ћирилица /latinica

Podvig srpskih hirurga: Od lopatice pacijentu napravili gornju vilicu

Izvor: Srna

Srpski hirurzi na Stomatološkom fakultetu u Beogradu postigli su fantastičan uspjeh kada su od lopatice napravili pacijentu gornju vilicu.

Operacija je trajala 15 časova uz cijeli tim doktora i medicinskog osoblja, ali su se prethodno za nju pripremali stotinama časova da bi pacijentu od kosti lopatice rekonstruisali gornju vilicu preciznom metodom mikrovaskularne transplantacije.

Specijalista maksiofacijalne hirurgije Drago Jelovac rekao je za RTS da je pacijent dobro i da je pušten kući, te se očekuje da će se veoma brzo vratiti uobičajenom životu.

On je pojasnio da se radi o mikrovaskularnoj transplantaciji tkiva, koja predstavlja jedan od najsloženijih zahvata u medicini.

Jelovac je naveo da se pacijent javio doktoru zbog otoka u predjelu gornje vilice, ali da su mu doktori, iako ga ništa nije boljelo, uzeli uzorak za biopsiju i dokazali da se radi o jednom od najzloćudnijih tumora – osteosarkomu.

-Prvo mora da se ukloni tumor i pripreme takozvani primajući krvni sudovi za prihvatanje tog transplantata. Zatim se uzima transplantat, u ovom slučaju deo lopatice sa mišićima i krvnim sudovima, koji su jako mali, prečnika manjeg od jednog milimetra – objasnio je Jelovac.

Prema njegovim riječima, srpski hirurzi su dodali jedan nivo u ovakvu operaciju, te ubacili implantat u predio lopatica.

– To smo prethodno simulirali preciznim 3D modelovanjem i odredili gde tačno treba da se ugradi kako bi pacijent mogao što pre da počne rehabilitaciju i vrati funkciju usne duplje – žvaće, govori, diše – istakao je on i dodao da će se lopatica pacijenta, koja je uzeta kao materijal za rekonstrukciju vilice, oporaviti i srasti.

Filter 2019