Sat. Sep 18, 2021
ћирилица /latinica

Pale: Usvojen rebalansa budžeta u iznosu od 14.997.000 KM

Autor: FILTER/V.Č., D.L.

Na 5. redovnoj sjednici Skupštine opštine Pale, odbornici su usvojili rebalans budžeta za 2021. godinu u iznosu 14.997. 000 KM, koji je veći za 2.381.000 KM u odnosu na usvojeni budžet za 2021 godinu.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da je rebalans budžeta opravdan.

“Današnja Skupština je bila veoma konstruktivna, obornici su dali mnogo prijedloga. Rebalans se uglavnom odnosi na povećanje poreskih prihoda i vanjskog uređenja, kao i prihoda od rente, veoma je opravdan. Gledali smo da učinimo i određene izmjene u skladu sa prethodnim zahtjevima svih partija i stvarno je sve opravdano”, rekao je Jugović.

Bojan Čvoro, iz kluba odbornika Demosa, iskazao je zadovoljstvo predloženim nacrtom budžeta, jer svako povećanje prihoda, bez da su u pitanju kreditna sredstva, znači nove projekte i veću potrošnju i to ide u korist svih građana, naveo je Čvoro.

“Bilo bi dobro da imamo veći rast poreskih prihoda, međutim, godina je veoma teška kako za realni sektor tako i za opštine i gradove, pa smo upoznati da veliki broj opština uzima kredite da bi samo stvorili likvidnost u budžetu i mogli servisirati tekuće obaveze, što opština Pale ne mora. Raduje nas što su usvojene i predložene stavke u budžetu vezane za asfaltiranje puta u naselju Vujalice, te povećanje iznosa za projekat sanacije i asfaltiranje ulice Vojvode Radomira Putnika u naselju Luke, kao i informacija koju smo dobili da ćemo imati ubrzo i završetak ulice koja spaja naselje Obilićevo i centar Pala preko novog mosta”, rekao je Čvoro.

Jedina zamjerka, dodao je, ide prema stavki koja se odnosi prema Domu zdravlja.

“Iako su načelnik i opštinska uprava uložila dosta sredstava u prethodnom periodu, mišljenja smo da postojeće iznose treba povećati i za to smo dobili i saglasnost svih šefova klubova,tako da će pomenuta izmjena ići u prijedlogu budžeta”, kazao je Čvoro.

Na današnjoj sjednici usvojena je i odluka o povećanju cijene vode privrednim subjektima na području Jahorine. Cijena vode na Jahorini iznosila je 2, 04 KM, a današnjom odlukom cijena će biti povećana za 0,50 KM po metru kubnom.

Protiv odluke o povećanju cijene bilo je 7 odbornika iz reda PDP-a, DNS-a i SDS-a.

„Povećanje cijene vode na Jahorini je sasvim opravdano jer ono nije vršeno skoro sedam godina, Radi se o tehničkom pitanju s obzirom na to da se na Jahorini voda pumpa, troši električna energija. S obzirom na izgradnju i ulaganje u Jahorinu kad je u ptianju vodovodni sistem, prošle i ove godine će biti uloženo skoro milion i po maraka. Mislimo da je opravdano i to neće izazvati neki veliki problem kada je u pitanju turizam, ondosno poslovanje svih tih subjekata na Jahorini“, istakao je Jugović.

Na sjednici je donijeta i odluka o povećanju cijene boravka u vrtiću „Bubamara“. Cijena boravka biće povećana za 20 KM. Roditelji će u narednom periodu za prvo dijete plaćati 170 KM, a za drugo dijete 120 KM.

„Što se tiče obdaništa, svi znamo koliko opština sufinansira. Stvarna cijena boravka djece u vrtiću je 350 KM. Išli smo na minimalno povećanje zbog povećanja troškova i prehrambene robe, električne energije, energenata, grijanja, da pokušamo bar malo kompenzovati te troškove. Opština je investirala preko 600.000 KM u novi vrtić i vidi se kolika je potražnja za tim vrtićem koji ima odlične uslove za boravak“, dodao je Jugović.

Damjan Škipina, predsjednik Skupštine opštine Pale, istakao je da su na današnjoj sjednici usvojene inicijative čiji investitori su ispoštovali propisane norme kada su u pitanju infrastrukturni projekti.

„Na današnjoj Skupštini opštine Pale imali smo devet inicijativa od kojih je pet odbijeno, a samo četiri su dobile potrebnu većinu. Radi se o inicijativama gdje su investitori ispoštovali sve propisane norme, obezbijedili dovoljan broj parking mjesta i obezbijedili svu infrastrukturu. U posljednjih nekoliki mjeseci, situacija se i te kako promijenila. Tematska sjednica koju smo imali na početku godine bila je okidač koji je pokrenuo niz projekata koji se na Jahorini trenutno dešavaju i koji će se tek dešavati. Vidimo da se gradi kružni tok na Osmicama, u toku je konkursna procedura kada je u pitanju potisni cjelovod koji rješava problem vodosnabdijevanja na Jahorini. Takođe, opština Trnovo u saradnji sa opštinom Pale ulazi u projekat izgrade rezervara koji rješava problem snabdijevanja vode trnovske strane i dijela opštine Pale. Mi vodimo računa, pratimo razvoj infrastrukture i u skladu s tim dozvoljavamo razvoj, odnosno izgradnju“, dodao je Škipina.

Marko Sikima, odbornik SDS-a, istakao je da ovaj odbornički klub nema zamjerki kada je u pitanju rebalans budžeta ali da se ne slažu sa načinom na koji će se predviđeni višak sredstava rasporediti.

„Bili smo takođe i protiv odluke skupštinske većine o povećanju cijene vode za privredne subjekte na Jahorini, kao i protiv povećnja cijene boravišta djece u vrtiću „Bubamara“. Na našu inicijativu, danas smo raspravljali o informaciji o statusu predijatra u Domu zdravlja Pale gdje nam je predočeno da je taj pedijatar napustio ustanovu. Smatramo da se opštinsko rukovodstvo treba aktivno uključiti i pomoći Domu zdravlja da prevaziđe ovaj problem“, istakao je Sikima.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da je potpisan ugovor sa novim pedijatrom, te da će on boraviti u Palama već od 1. avgusta, tri dana sedmično.

„Ja sam insistirao da se raspiše konkurs i pokuša pronaći pedijatar i za ostala dva dana i pristao sam da finansiram taj period u narednih 12 mjeseci iz budžetske rezerve”, istakao je Jugović.

Filter 2019