Thu. Jul 29, 2021
ћирилица /latinica

Nikola Bojić novi predsjednik Unije studenata, Uroš Bjelica potpredsjednik

Izvor: Srna

Nikola Bojić, apsolvent Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, izabran je danas za novog predsjednika Unije studenata Republike Srpske, a za potpredsjednika Uroš Bjelica.

Bojić je istakao da će u svom radu i aktivnostima zastupati interese studenata s ciljem unapređenja studentskog standarda i poboljšanja studentskih prava.

On je rekao da je novoizabrano rukovodstvo Unije na današnjoj konstitutivnoj sjednici predstavilo plan rada u narednom mandatskom periodu koji će se zasnivati na društvenim projektima.

“Plan nam je da omogućimo studentima na oba javna univerziteta da prođu proces vakcinacije koji bi trebalo da počne tokom ljeta. Nastavićemo i snažnu borbu protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju”, rekao je Bojić novinarima.

On je ministru za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđanu Rajčevići i resornom ministarstvu zahvalio za uložene napore da budu usvojena dva zakona koja se tiču studenata, a to su Zakon o studentskom standardu i Zakon o studentskom organizovanju.

Bjelica, koji je student politikologije i međunarodnih odnosa na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, rekao je da će uložiti sve napore kako bi bio poboljšan studentski standard, kako kroz infrastrukturne dijelove, tako i kroz rješavanje problema sa kojima se studenti susreću.

“Borićemo se za prava studenata, naš glas će se uvijek čuti i trudićemo se da upišemo što više studenata na dva javna univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu”, naveo je Bjelica.

On je istakao značaj infrastrukturnih projekata koji su već pokrenuti, kao što je izgradnja studentskog doma u Lukavici, za šta je raspisan tender.

“Završetkom ovog projekta upisna politika u Lukavici, odnosno Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, će se značajno poboljšati, a pokrenuli smo i inicijativu za izgradnju studentskog doma u Bijeljini”, rekao je Bjelica.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike srpske Srđan Rajčević izrazio je zadovoljstvo činjenicom da saradnja resornog ministarstva i predstavnika studenata nikada nije bila bolja, ističući da je ona rezultat zajedničkih ciljeva, a to su – bolje visoko obrazovanje i bolji studentski standard.

“U prethodne dvije godine smo snažno zajedno koračali ka tome cilju, jer nismo ništa radili a da se prethodno nismo konsultovali sa studentima. Mislim da je to pravi model vođenja politike u oblasti visokog obrazovanja”, rekao je Rajčević.

On je najavio da će Ministarstvo i u narednom periodu podržati svaku inicijativu koja dođe od predstavnika studenata.

“Prošla godina, koju je obilježila velika zdravstvena ali i ekonomska kriza zbog pandemije virusa korona, obilježena je i velikim infrastrukturnim ulaganjima u oba javna univerziteta. Na tome nećemo stati, nego planiramo velike projekte koji se odnose na studente, kao što je izgradnja naučno – tehnološkog parka u Banjaluci”, rekao je Rajčević.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin čestitao je novoizabranim rukovodiocima Unije studenata Republike Srpske, te izrazio nadu da će dosadašnja odlična saradnja Rektorata i Unije biti nastavljena i u narednom periodu.

“Prema planovima novog rukovodstva koje su predstavili, njihove projektne aktivnosti su u realnim okvirima i imaće podršku Univerziteta i akademske zajednice”, rekao je Gajanin.

Filter 2019