Thu. Jul 29, 2021
ћирилица /latinica

Na Dan srpskog jedinstva svi Srbi da istaknu srpsku zastavu

Izvor: rs.sputniknews.com

Ministarstvo spoljnih poslova priprema akciju kojom bi 15. septembra na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave svi Srbi, uključujući i one u regionu i dijaspori, na svojim kućama istakli našu zastavu, rekao je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

On je to rekao na Samitu srpske omladine i studenata Balkana „Sinergija kao ključ uspeha“, dodajući da bi trebalo više da radimo na izgradnji kulta srpske zastave.

Samit su, inače, organizovali Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda i Studentska konferencija univerziteta Srbije uz podršku Ministarstva spoljnih poslova.

Potpredsjednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je podržala takav stav ministra i istakla da bi trebalo da vodimo više računa i o ostalim srpskim nacionalnim simbolima.

Selaković je istakao da mu je drago što je anketa među mladima u regionu pokazala da većina misli da su srpski jezik i ćirilica ono što povezuje Srbe i to, kazao je, jeste identitetska esencija i najvažnije tkivo srpskog identiteta, ali da ima još dosta zajedničkih stvari.

To je prema njegovim riječima i naša crveno-plavo-bijela zastava na čijoj promociji moramo da radimo više, jer je ona zajednička i Srbima u Srbiji i Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

„Zajedničke nacionalne vrednosti se promovišu proslavljanjem značajnih datuma iz naše prošlosti, a Vlada Srbije je na predlog predsednika Aleksandra Vučića, što je učinila i Vlada Republike Srpske, lane ustanovila 15. septembar kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“, naveo je Selaković.

Istakao je da Ministarstvo spoljnih poslova sa Upravom za dijasporu i Srbe u regionu ima program finansiranja za povezivanje Srba u regionu sa maticom.

„Jedan od rezultata tog programa je i ovaj projekat koji finansiramo, a od sledeće godine uključićemo ga u redovno budžetsko finansiranje našeg ministarstva. Takođe smo sa organizacijom srpskih studenata u inostranstvu potpisali protokol o saradnji i od ove godine naši ljudi koji studiraju u inostranstvu mogu da volontiraju u našim ambasadama i generalnim konzulatima i da se osete korisnim za svoju zemlju“, rekao je ministar.

Naveo je da se Uprava za dijasporu i Srbe u regionu uz ozbiljnu podršku Ministarstva spoljnih poslova ove godine fokusirala na projekte osnivanja škola srpskog jezika i kulture u dijaspori i najveći dio sredstava je izdvojen za to.

Apelovao je na mlade iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine da dolaze u Srbiju što češće i istakao da Srbija želi da pomogne mladima iz RS ili Crne Gore da ostanu tamo. Dodao je da ukoliko neko ne može tamo da ostane jer nema uslova i riješi da ode, onda bi trebalo da dođe u Srbiju jer, kako je primjetio, ako ode na Zapad pitanje je da li će njegova djeca biti Srbi.

Gojković je podržala stav ministra Selakovića da bi veći značaj trebalo da pridajemo našoj zastavi, kao i drugim nacionalnim simbolima.

Prema njenim riječima, ranije vrijeme je bilo pod naletom tuđih kultura i sve što je tuđe nekako nam je bilo bliskije.

„Donosili smo suvenire iz raznih krajeva sveta, a trebalo bi da se više okrenemo svojim simbolima i da nam ne bude bez veze da pijemo kafu iz šolje sa bojama naše zastave“, poručila je Gojković.

Predložila je i da za sljedeći skup mladih iz svih krajeva gdje ima Srba naprave nešto od trobojke koja nas spaja. Primjetila je i da globalizam za nacionalnu kulturu ne donosi neke prednosti za razliku od mnogih drugih oblasti, prenosi Tanjug.


Filter 2019