Tue. Aug 3, 2021
ћирилица /latinica

Na biroima do 2.000 djece poginulih boraca

Izvor: Srna

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je danas da je na biroima za zapošljavanje prijavljeno do 2.000 djece poginulih boraca, dok je iz škole izašla posljednja generacija djece iz te kategorije stanovništva.

Milunović je rekao novinarima u Banjaluci da je zapošljavanje djece poginulih boraca djelatnost koja se u kontinuitetu provodila kroz akcione planove, kao i da su u procesu zapošljavanja bili zajedno obuhvaćeni sa demobilisanim borcima kroz program samozapošljavanja.

– Sada imamo program koji još traje kod poslodavaca /davanje određenih podsticaja poslodavcima pri zapošljavanju lica iz te kategorije/ i biće realizovan tokom ove kalendarske godine, a obavijestićemo i sve lokalne zajednice i republičke institucije da obezbijede određen broj mjesta kako bi završili ovu aktivnost – rekao je Milunović.

On je naveo da je zaposlen veliki broj djece poginulih boraca, ali da se kao problem javlja da prilikom zapošljavanja određeni broj njih neće da radi u svojoj struci.

– Ne možemo obezbijediti radno mjesto ukoliko neće da se radi u struci. Imali smo iskustvo da su poslodavci ponudili 57 radnih mjesta, javilo se šest, a samo jedno dijete poginulog borca je došlo na posao, ali je odustalo. Da bi se neko zaposlio nepohodno je da postoji i želja da se radi – dodao je Milunović.

Filter 2019