Wed. Dec 8, 2021
ћирилица /latinica

Moguće formiranje Savjeta ili Zavoda za izgradnju Istočnog Sarajeva

Autor: FILTER/M.K.

Na Ekonomskom fakultetu na Palama u organizaciji područne Privredna komora Istočno Sarajevo u saradnji sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva, održan je Seminar o arhitekturi, projektovanju i izgradnji objekata. Najavljena je mogućnost osnivanja gradskog Savjeta ili Zavoda za izgradnju.

Uvodničar na Seminaru o arhitekturi, projektovanju i izgradnji objekata koji je održan u Istočnom Sarajevu bio je Dragomir Krivokuća, rukovodilac obnove manastira Hilandar. Tokom prezentacije govorio je o velikom izazovu u ovoj oblasti – obnovi manastira koji je stradao u požaru prije 15 godina, ali i izvođenju instalacija na objektima. Nakon kompletne obnove koja se bliži kraju, uslijediće radovi na riznici.

„Vrijeme smo iskoristili da unaprijedimo i obezbijedimo infrastrukturu manastira, zaštitu od požara, vodovodne i kanalizacione mreže, grijanje i sve što nije postojalo. Po pitanju instalacija manastir je devedesetih godina bio kasni Srednji vijek, dosta nerazvijen i zapušten“, istakao je Krivokuća.

Nakon nekoliko sesija uslijedila je diskusija o trenutnom stanju u oblasti građenja, nizali su se problemi i preporuke. Sve to biće usaglašeno u narednih 10-ak dana s ciljem dodatnog uređenja ove oblasti.

„Krenućemo sa inicijativama ka Ministarstvu prostornog uređenja Republike Srpske i Gradu. Imamo ideju koju već pominjemo, gradonačelnik nas podržava i treba donijeti određene odluke. Nadamo se da će uskoro biti formiran jedan Zavod za izgradnju i planiranje na nivu grada koji bi regulisao ovu oblast, izbjegli bismo neke greške koje se sada dešavaju ili neke zloupotrebe koje postoje u primjeni licenci i slično“, rekao je Ljubiša Tanić, predsjednik Područne Privredne komore Istočno Sarajevo.

Istočno Sarajevo je grad koji se stalno razvija. Specifična teritorijalna organizacija i nekoliko urbanih sredina koje su teritorijalno odvojene trebaju što bolju saobraćajnu povezanost ali i da pravila gradnje budu približno ista.

To su neki od osnovnih prioriteta u oblasti arhitekture i građenja, smatra gradonačelnik Ljubiša Ćosić. Komentarišući ideju o formiranju Zavoda za izgradnju, poručuje da takvo tijelo svakako treba imati, ali da je potrebno razmisliti o načinu na koji bi funkcionisalo.

„Sigurno da ćemo ići u dva pravca. Jedan može biti Savjet za izgradnju grada, neformalno tijelo pri kabinetu gradonačelnika u kojem bi bili predstavnici opština i gradske uprave. Teži i odgovorniji oblik bi bio Zavod za izgradnju koji bi morao imati adekvatne licence za izradu regulacionih planova, urbanističkih projekata, prostornog plana, nadzora, možda i projektovanja. Zavod bi mogao biti možda i investitor za određene vrste projekata.“, objasnio je Ćosić.

Ipak, poručuje gradonačelnik, treba biti vrlo oprezan i imati ozbiljan pristup ovoj temi. Podsjeća da je nekada postojao Zavod za izgradnju Srpskog Sarajeva koji je, kako navodi, završio prilično neslavno. Siguran je da će Istočno Sarajevo dobiti ili Savjet ili Zavod za izgradnju i planiranje jer je to gradu koji se ubrzano razvija potrebno.

Filter 2019