Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /latinica

Mitropoliji će biti vraćene u vlasništvo četiri crkve na Svetom Stefanu

Izvor: Srna

Mitropoliji crnogorsko-primorskoj će, nakon šest decenija, biti vraćene u vlasništvo četiri crkve na Svetom Stefanu kojima su gazdovale državne kompanije Hotelska grupa “Budvanska rivijera” i “Sveti Stefan hoteli”, najavili su danas novoimenovani rukovodioci ovih kompanija.

Predsjednik Odbora direktora “Budvanske rivijere” Mijomir Pejović rekao je novinarima da je riječ o crkvama Svetog Stefana, Prenosa moštuju Svetog Stefana, Aleksandra Nevskog i Preobraženja Gospodnjeg.

“Nakon više od deset godina koliko traju problemi za utvrđivanje vlasništva nad crkvama na Svetom Stefanu, stekli su se uslovi da iskažemo spremnost da u zakonskim postupcima vratimo ono što je crkvi nesumnjivo pripadalo”, rekao je Pejović.

On kaže da akcionarsko društvo na čijem je čelu nema nikakve veze sa upravljanjem crkvom, niti sa posjedom ili svakim drugim vidom vlasništva.

“Izražavamo punu spremnost da u dogovoru sa Mitropolijom nađemo najbolje rješenje kako bi se ispravile greške i nepravde koje su postojale u prethodnim decenijama”, rekao je Pejović.

Predsjednik Odbora direktora “Sveti Stefan hoteli” Dragana Kažanegra Stanišić rekla je da ovim pokazuju društvenu odgovornost, dodajući da je Mitropolija prethodnih decenija vodila računa o ovim objektima u kojima su se održavale službe.

“Svjesni smo procesa koji se unazad odvijao i koji je doveo do toga da na današnji dan imamo vjerske objekte koji su u posjedu akcionarskog društva čijim se akcijama trguje na berzi. Imam ne samo profesionalnu, nego i ličnu satisfakciju i moralnu obavezu da se ispravi ovakva nepravda”, rekla je Stanišićeva.

Srednjovjekovne crkve više od šest decenija bile su uknjižene na Hotelsku grupu “Budvanska rivijera”, od kada je ostrvo pretvoreno u najelitnije ljetovalište na Jadranu.

Od juna 2019. godine one su u vlasništvu novoosnovane firme “Sveti Stefan hoteli”, koja je u većinskom vlasništvu Vlade.

Mitropolija je osporila rješenje o nacionalizaciji ostrva Sveti Stefan, koje je prije šest decenija iseljeno i pretvoreno u luksuzni grad hotel, a crkve uknjižene na tadašnju hotelsku kompaniju.

Mitropolija je 2010. godine u kotorskom sudu pokrenula spor kako bi poništila rješenje o nacionalizaciji koje su donijele komunističke vlasti prije 60 godina, a četiri crkve čiji je titular manastir Praskvica, duhovno sjedište Paštrovića, i formalno vratile u njihovo vlasništvo.

Sudski spor je potom privremeno obustavljen, a nastavljen kao upravi postupak kod Uprave za nekretnine.

Najstarija crkva je građena 1464. godine i posvećena je arhiđakonu Stefanu po kome poluostrvo dobija ime.

Najveća crkva građena je 1885. godine i posvećena je prenosu moštiju Svetog Stefana.

Treća crkva se nalazi jugoistočno od hotelske recepcije i posvećena je Preobraženju Gospodnjem.

Najkontroverznija je sudbina crkve Roždestva presvete Bogorodice, koja je prije šest godina obnovljena, nakon što je bila porušena i sazidana u kockarnici.

Filter 2019