Tue. Jul 27, 2021
ћирилица /latinica

Mehmedagić pušten na slobodu uz mjere zabrane

Izvor: RTRS

Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić pušten je na slobodu, uz mjere zabrane, saopšteno je iz Suda BiH.

Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva za određivanje jednomjesečnog pritvora Mehmedagiću.

Odlukom Suda, Mehmedagiću se zabranjuje kontaktiranje na bilo koji način sa drugim osumnjičenim licima Denisom Prcićem, Melisom Belkić Mujkanović i Emirom Mujkanovićem, te kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva BiH u ovom krivičnom predmetu i približavanje tim licima na udaljenosti od 50 metara.

Zabranjaju se i svaki kontakt i razgovor o predmetu sa bilo kojim osobama osim sa braniocima, precizira se u saopštenju.

– Mehmedagić u cilju redovnog obavljanja funkcije na kojoj se nalazi izuzetno može komunicirati sa svjedocima Tužilaštva BiH i drugim osobama na udaljenosti manjoj od 50 metara, ali mu se zabranjuje da sa tim osobama razgovara o ovom predmetu – navodi se u saopštenju i dodaje da je o svakom takvom kontaktu Mehmedagić dužan prethodno da obavijesti postupajućeg tužioca Olega Čavku.

Ova mjera će trajati dok za njom postoji potreba i da će se opravdanost mjere kontrolisati svaka dva mjeseca.

– Osumnjičeni se posebno upozorava da mu se može odrediti pritvor ukoliko ne bude postupao u skladu sa mjerom izrečenom ovim rješenjem – navodi se u saopštenju Suda.

Podsjećamo, na ročištu koje je održano jutros, odbrana je zatražila da Mehmedagić bude pušten na slobodu.

S druge strane, Tužilaštvo je zatražilo pritvor zbog opasnosti da bi Mehmedagić boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i zato što bi njegovo puštanje na slobodu moglo prouzrokovati uznemirenje javnosti i građana.

Filter 2019