Wed. Dec 8, 2021
ћирилица /latinica

Manifestacija ”U sjećanje na Jadranku Stojaković” održana u Japanu

Izvor: FILTER

Ambasada Bosne i Hercegovine (BiH) u Japanu organizovala je kulturno-umjetničku manifestaciju „U sjećanje na Jadranku Stojaković“, 05. jula 2021. godine, u prostorijama Ambasade BiH u Tokiju. Ovaj događaj, održan u spomen na lik i stvaralačko djelo preminule kantautorke Jadranke Stojaković, okupio je vrhunske japanske muzičare, pjevače, tekstopisace i umjetnike, koji su i učestvovali u prikladnom programu.

Na početku programa, ambasador Berjan je podsjetio da je svrha organizacije ovog događaja sjećanje na Jadrankina velika umjetnička dostignuća i na njenu plemenitu ličnost koja je ostavila snažan pečat na mnoge generacije na području bivše Jugoslavije, ali i Japana. Ovom prilikom, apostrofirana je Jadrankina neprocjenjiva vrijednost u ulozi našeg najboljeg kulturnog ambasadora u Japanu, te istaknute zasluge za uspostavljanje trajne i neraskidive veze između naše dvije zemlje. Ambasador Berjan je objasnio i kako se razvila ideja da Ambasada, zajedno sa Jadrankinim prijateljima i poštovaocima, organizuje manifestaciju „U sjećanje na Jadranku Stojaković“, te je izrazio uvjerenje da će se organizacija ovog događaja uspješno realizovati i u narednim godinama. Na kraju obraćanja, ambasador je naglasio da je mlađim generacijama ostavljeno u nasljeđe da sačuvaju uspomenu na ovog izvanrednog umjetnika koji više nije fizički prisutan među nama ali da Jadranka još uvijek živi kroz njene pjesme, u srcima i mislima svih onih koji su je voljeli i poštovali njeno muzičko stvaralaštvo.

U ime japanske strane, s obzirom na to da je Jadranka provela više od 20 godina svog života u Japanu, obratio se Kuhiniko Kavazu, ambasador Japana za Zapadni Balkan. Ovaj istaknuti japanski diplomata je naglasio da je Jadranka privlačila mnogo pažnje u Japanu, da je imala mnogo prijatelja i obožavalaca te da je upravo ona bila ta koja je izgradila most koji spaja dvije zemlje i dvije kulture, što je umnogome doprinijelo sadašnjem prijateljstvu dvije zemlje. Ambasador Kavazu je podsjetio i na brojne projekte iz oblasti kulture u BiH koje je finansirala japanska vlada.

U ime Jadrankinih prijatelja, uz vizuelnu prezentaciju njenog života i rada, govorila je Ajumi Tomori, poznati japanski tekstopisac i prijateljica Jadranke Stojaković, dok su se japanski muzičari, koji su nastupali na koncertima sa Jadrankom Stojaković širom bivše Jugoslavije i Japana, prisjetili zanimljivih priča i doživljaja iz perioda njihovog druženja.

U drugom dijelu programa održan je koncert Jadrankinih poznatih ali i onih neobjavljenih pjesama, što je izazvalo mnoštvo emocija među prisutnima. Osim muzičkog dijela, u prostorijama Ambasade je upriličena i izložba slika Jadranke Stojaković, koja je osim za muziku, bila izuzetno nadarena i za slikanje.

Kompletan program sa snimanja će se premijerno emitovati 24. jula u Japanu i BiH, što ima i simbolični karakter s obzirom na to da je tog datuma Jadrankin rođendan. Organizacija ove manifestacije je izuzetno značajna za dalje povezivanje kultura i jačanje prijateljskih veza sa Japanom.

Jadranka Stojaković je preminula 03. maja 2016. godine i sahranjena je u Banja Luci.

Filter 2019