Wed. Dec 8, 2021
ћирилица /latinica

Krivokapić: Temeljni ugovor usaglašen, čekamo SPC da se izjasni

Izvor: Glas Srpske

Zdravko Krivokapić, saopštio je sinoć da je Vlada sa Ustavom i zakonom usaglasila predlog temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

On je dodao da je o sadržini tog dokumenta upoznala patrijarha SPC Profirija od koga očekuje da se izjasni.

Krivokapić je u intervjuu Televiziji Crne Gore, prvom od kako je preuzeo dužnost predsjednika Vlade, kazao da Vlada do sada nije dobila odgovor SPC o prijedlogu temeljnog ugovora čije se potpisivanje očekuje narednih mjeseci.

“Želimo da zaštitimo i državu i Crkvu… Ne želimo da bilo koji član bude problematičan jer bi neko mogao da se žali Ustavnom sudu. Poslali smo naš prijedlog usaglašenog Ugovora i čekamo reakciju druge strane. Mediji spekulišu da znaju kakav je stav patrijarha, a još nisam dobio takvu informaciju”, rekao je Krivokapić.

Govoreći o odnosu prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC), kazao je da je vjernik i da se “ne može upoređivati nešto što je kanonski i nekanonski”. Dodao je da je sloboda vjeroispovijesti garantovana svima i da svi “mogu da biraju gdje će ispovijedati vjeru”.

Upitan da li je moguće da se u Crnoj Gori izjednače partizanski i četnički pokret kao što je urađeno u Srbiji formiranjem Komisije za pomirenje, Krivokapić je kazao da bi “Crna Gora trebalo da napravi spomenik svim žrtvama koji bi bio simbol pomirenja i koji bi prihvatili svi”.

“Najbolje je da krenemo putem Španije gdje su napravili spomenik svim žrtvama, nezavisno od događaja i uspostavili su simbol pomiranje. Takav simbol Crnoj Gori je neophodan. Nadam se da ćemo svi imati razumijevanja. Crna Gora ima isti broj stanovnika 1941. i danas, što vam najbolje govori da smo život davali uvijek za ono što je najvažnije, a to je ideja”, rekao je Krivokapić.

Na konstataciju da se dio javnosti u Crnoj Gori plaši mogućnosti izjednačavanja četničkog i partizanskog pokreta, pogotovo nakon nekih ideja o formiranju komisije za pomirenje i istinu, premijer je kazao da Srbija ima svoj način, a Crna Gora svoj.

Po njegovim riječima, partije znaju da bi na novim izborima odziv glasača bio manji i da znaju da je narod dao povjerenje da vlast traje četiri godine.

“Izbori sada ne bi nikome odgovarali”

Vanredni parlamentarni izbori u ovom trenutku ne bi odgovarali nijednoj političkoj strukturi, kazao je Krivokapić.

Komentarišući brojne kritike na račun izvršne vlasti iz dijela vladajuće koalicije, poručio da bi volio da se u parlamentu pokrene preispitivanje povjerenja Vladi.

“Izbori su najbolja mjera i rešeto za odnose na političkoj sceni Crne Gore. Oni, po mojim saznanjima, trenutno ne odgovaraju nijednoj političkoj strukturi. Ne postoji izborno zakonodavstvo i znaju da u ovom trenutku svi gubimo energiju, a ništa se novo neće desiti na političkoj sceni. Znaju da nema buduće vlade bez koalicija, a znaju i da bi izlaznost bila manja nego 30. avgusta. Znaju da je narod dao povjerenje da ovo traje četiri godine, da bi tada mogli da izađemo bez premise siguran glas, e to je ono zbog čega vjerujem da se ne mogu desiti tako brzo izbori”, kaže premijer.

Dodaje da bi se prilikom izglasavanja nepovjerenja Vladi, moralo krenuti u postupak prijedloga novog mandatara.

“Gospodin (Milo) Đukanović je odmah reagovao na ponudu DF-a, što govori o jednoj zainteresovanosti da s DPS-om dogovaraju promjene. Vjerovatno ova vlada ne odgovara ni DF-u, ni DPS-u. Nekako, u ovom vremenskom periodu, svjestan sam činjenice da je DF davao snagu DPS-u, a DPS, na neki način, podsticao DF, tako da ta jedna igra traje…”, kaže Krivokapić za TVCG.

Na pitanje da li osim DF-a i DPS-a, postoji treća strana, Krivokapić kaže:

“Uvijek neko nekoga ima kao mentora, i Crna Gora nikad nije voljela ako je taj mentor izvan Crne Gore. Jasno je da postoji medijska kampanja jaka i vjerovatno ne slučajna. Čije interese ugrožava ova vlada, pokazaće vrijeme. Ovdje se ne radi o politici, već o ugrožavanju interesa. Neki političari zasigurno imaju neke dugove i oni stižu na naplatu. Može biti i materijalni, a može da se svede i u sferu obećanja”.

Kaže i da je zabrinut ako je taj interes povezan sa drugim državama.

Naglasio je da su podjele u Crnoj Gori rezultat onoga što je vještački nametnuto, ali i da neke podjele imaju istorijske okolnosti koje, kako navodi, “ne možemo da zaboravimo”.

“Ako se desio jedan događaj, on ne treba da rezultira podjelama jer mi zajedno živimo. Ispada da smo sami sa sobom podijeljeni, a onda se zavađamo bez ikakvog smisla. Jer, šta znači to na kojoj ste strani vi bili sada poslije 80 godina. Mi se stalno vraćamo prošlosti, Crna Gora živi u prošlosti”, kazao je Krivokapić.

Poručio je da političari treba da se zapitaju koliko doprinose tome da se podjele “povampire”.

Filter 2019