Thu. Dec 9, 2021
ћирилица /latinica

Ivana treba našu pomoć a mi odustati nećemo

Autor: FILTER/M.K.

Našoj maloj sugrađanki Ivani Bjelogrlić koja se godinama bori sa opakom bolešću, ponovo je potrebna pomoć svih nas. Ivana je trenutno na liječenju u Turskoj nakon operacija uklanjanja plućnog krila i dijafragme. Za nastavak liječenja potrebno je oko 100.000 KM.

Ivana je rođena 2016. godine kao zdrava beba. U septembru 2018.godine dijagnostifikovan joj je karcinom bubrega. Uslijedilo je liječenje u Banjaluci i Beogradu, ali su kasniji pregledi pokazali da se bolest proširila, pa je sljedeća adresa bila Francuska.

Roditelji su se tada obratili svima koji mogu pomoći. Krajem 2019. godine, tada trogodišnja Ivana ujedinila je građane Istočnog Sarajeva, potom i Republike Srpske ali i regiona u akciji prikupljanja pomoći za njeno liječenje. Akciju je pokrenuo Crveni krst opštine Istočna Ilidža, uključio se i Fond solidarnosti, brojni građani, udruženja, organizacije i privredni subjekti. Velikih 500.000 KM, koliko je tada trebalo za njeno liječenje u Francuskoj je brzo obezbijeđeno.

„Na liječenje u Francusku je otišla 08.12.2019. i na klinici je provela godinu dana. U Parizu je podvrgnuta operacijama jetre, dijela pluća, prošla je tri sterilne sobe, jake hemoterapije, imunoterapije. Vratila se kući 17.10.2020. kao izliječeno dijete. Imala je kontrolu krajem te godine i sva snimanja i nalazi su pokazali da je zdrava“, podsjeća Ranko Skakavac, sekretar OO CK Istočna Ilidža.

Foto: FB grupa “Pomozimo Ici Lavici”

Nažalost, nije prošlo mnogo vremena i Ivana se počela osjećati loše, pa se nakon novih kontrola pokazala promjena na lijevom plućnom krilu i velika količina tečnosti oko pluća. Trebalo je reagovati odmah. Iz klinike u Francuskoj u kojoj se liječila rečeno je da oni ne mogu uraditi ništa više pa je krenula potraga za ustanovama u inostranstvu koje bi prihvatile da je liječe. Klinika iz Turske, svjesna njenog stanja, šalje hitan medicinski transport.

„Nakon oporavka od operacije pluća, snimanje je pokazalo da se rak proširio na dijafragmu. Zbog hitnosti stanja odstranjena je i dijafragma i ugrađen vještački organ. Sada su predviđene dvije terapije i genetska terapija. Troškovi liječenja prevazilaze iznos kojim roditelji raspolažu, te se uključujemo kako bismo i dalje pomogli našoj maloj djevojčici“, kaže Skakavac.

Ivana je sa roditeljima u Turskoj a za nastavak liječenja i terapije koje je čekaju, kao i boravak potrebno je oko 100.000 KM.

Dok ima nade, odustati nećemo! Poruka je to Ivaninih sugrađana koji su spremni da zakucaju na sva vrata i traže pomoć za Icu lavicu, kako je od milja godinama već zovu.

Uplate na račun za pomoć Ivani Bjelogrlić možete izvršiti na transakcijski račun: 1541029988405703, broj računa: 884057-21-235830, račun otvoren u Intesa Sanpaolo banci BiH.

Uplate iz inostranstva:

IBAN: BA391541029988405703

SWIFT: UPBKBA22

PAYPAL: jelenkobjelogrlic@hotmail.com

Filter 2019