Thu. Aug 5, 2021
ћирилица /latinica

Veće interesovanje za deficitarna zanimanja, popunjena sva mjesta na novom smjeru

Autor: FILTER/M.K.

Drugi rok za upis učenika u prvi razred srednjih škola u Republici Srpskoj za školsku 2021/2022. godinu počeo je juče. Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS pozivaju učenike da se prilikom izbora zanimanja posebno osvrnu na nova, kao i na deficitarna zanimanja potrebna domaćem tržitu rada.

Za školsku 2021/2022 godinu Vlada Republike Srpske, obezbijedila je stipendiju za deficitarna zanimanja u visini od 100 KM i troškove prevoza od kuće do škole, ukoliko je učenicima to potrebno.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Sarajevsko-romanijske regije Branka Kovačević podsjeća da su u Istočnom Sarajevu dva zanimanja definisana kao deficitarna.

“To su zanimanja kuvar/konobar na Palama i tu još ima slobodnih mjesta. U Srednjoj školi „28.juni“ je to automehaničar/autoelektričar. Interesovanje za upis je bilo dobro ali ima još slobodnih mjesta”, rekla je Kovačevićeva.

U školskoj 2021/2022. godini u četiri srednje škole u Istočnom Sarajevu planiran je upis 664 učenika.

Novo zanimanje koje se uvodi od septembra je carinski tehničar u Srednjoškolskom centru Istočna Ilidža. Mjesta u novom odjeljenju već su popunjena.

U prvom upisnom roku koji je završen u junu naveće interesovanje vladalo je za sva zanimanja iz oblasti zdravstva, zatim informacionih tehnologija, računarstva i programiranja. Tradicionalno, interesovanje je iskazano i za gimnaziju ali s obzirom na to da je u gimnaziju predviđen upis većeg broja učenika, mjesta još uvijek ima i u Istočnoj Ilidži, Palama i Sokocu.

Drugi upisni rok završava sutra, a rezultati će biti objavljeni 09. jula.

“Učenici koji nisu uspjeli upisati željeno zanimanje, moći će da se upišu od 12. do 17. jula u gimnazije ili slobodna zanimanja u stručnim, tehničkim školama, gdje bude slobodnog mjesta“, poručuje Kovačevićeva.

Filter 2019