Fri. Jul 23, 2021
ћирилица /latinica

Granicu štite dronovi i “kornjače”

Izvor: Glas Srpske

Čitači dokumenata, specijalna kombi vozila, te uređaji za noćno snimanje, baterije za dronove i “kornjače” predstavljaju dio opreme koja je posljednjih mjeseci postala vlasništvo Granične policije BiH, a sve kako bi odgovor na sve izazove do kojih još dovodi migrantska kriza bio što efikasniji.null

Iako je pritisak migranata na granicu znatno oslabio u odnosu na ranije godine, nadležni upozoravaju da nema mjesta za opuštanje i da stalno moraju biti u pripravnosti i držati oči širom otvorene. Da je broj migranata smanjen, potvrđeno je i u najnovijoj informaciji koju je u parlamentarnu proceduru uputilo Ministarstvo bezbjednosti BiH, u kojoj je napravljen presjek stanja u oblasti migracija u martu.

Uz evidencije o broju ilegalnih prelazaka i pokušaja prelazaka granice, dat je i presjek opreme koju su domaće institucije, prvenstveno Granična policija, kao prva na granici i pograničnom pojasu BiH, dobili kako bi efikasnije odgovorili na izazove.

Tako je novcem iz prošlogodišnjeg budžeta institucija BiH nabavljeno 100 čitača dokumenata, a oprema je isporučena u martu ove godine. Uz to je stigla optička i druga specijalna oprema za nadzor granice, a pojašnjeno je da je riječ o termovizijskim kamerama, senzorskoj opremi, uređajima za noćno osmatranje, te baterijama za dronove Granične policije.

– Nabavljena su kombi vozila, te teretna kombi vozila za prevoz migranata. Teretna kombi vozila, uređaji za noćno osmatranje i dronske baterije su nabavljeni sredstvima koje je donirala Tuzla – navedeno je u informaciji Ministarstva bezbjednosti o kojoj će se krajem mjeseca izjasniti članovi Zajedničke komisije za ljudska prava prije rasprave u Parlamentu BiH.

Donacijom švajcarske vlade su nabavljeni uređaji koji se koriste za drugu liniju provjere u migrantskim službama, odnosno uređaji za ispitivanje i kontrolu dokumenata, a Njemačka je donirala zaštitna odijela, takozvane kornjače, te taktičke rukavice u vrijednosti od 400.000 KM, namijenjene za opremanje 100 policijskih službenika Granične policije.

– Nabavka detektora za pregled vozila planirana je putem projekata IPA, kao i nabavka specijalističke opreme, bespilotnih letjelica, posebnih uniformi i sistema za upravljanje podacima, te obuka službenika. Plan je da putem IPA projekta “Posebne mjere za podršku odgovoru na izbjegličku i migrantsku krizu u BiH” bude nabavljeno još optičke opreme, dronova sa dualnom kamerom. Upućen je i prijedlog Evropskoj komisiji i Delegaciji EU u BiH za nabavku radarskih sistema s ciljem nadzora granice u noćnim časovima i uslovima smanjene vidljivosti, kada se bilježi najveći broj nezakonitih prelazaka – navedeno je u informaciji.

Naglašeno je da Granična policija, od početka migrantske krize u BiH, preduzima značajne napore kako bi se prevazišao nedostatak materijalno-tehničkih sredstva koja su potrebna za kvalitetno izvršavanje zadataka.

Poslanik A-SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Jasmin Emrić  podsjetio je za “Glas” da je pokušao da, prilikom rasprave o prijedlogu budžeta institucija BiH za 2021. godinu, skrene pažnju na neophodnost opremanja Granične policije.

– Evidentno je da neće biti dodatnog novca iz naše kase za opremanje Granične policije BiH, tako da možemo samo da se oslanjamo na donacije i strane projekte – zaključio je Emrić, koji dolazi sa područja Unsko-sanskog kantona, a koji od početka migrantske krize trpi najveći pritisak i gdje je najviše ilegalnih izbjeglica i centara za njihov privremeni boravak.

Čamcem preko Drine

Pripadnici Granične policije spriječili su u mjestu Polom, na području Bratunca, državljanina Pakistana u krijumčarenju 11 migranata. Graničari su ih, kako je juče saopšteno, otkrili kada su prilikom nadzora, uz korišćenje specijalističke opreme, uočili čamac koji je iz Srbije plovio Drinom prema BiH. Lice koje je upravljalo čamcem je uhapšeno, a predat je i izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krijumčarenje lica.

Filter 2019