Tue. Aug 3, 2021
ћирилица /latinica

Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan sastao se sa zamjenikom premijera i ministrom finansija

Izvor: FILTER

Ambasador Bosne i Hercegovine (BiH) u Japanu, dr Siniša Berjan, sastao se sa drugim čovjekom Vlade Japana, Taro Asom, zamjenikom premijera i aktuelnim ministrom finansija Japana. Sastanak je održan 30. juna 2021. godine u kabinetu zamjenika premijera.

Tokom 50-minutnog sastanka, ambasador Berjan je istakao odlične bilateralne odnose između dvije zemlje bez otvorenih pitanja, te je naglasio posvećenost BiH daljem daljem osnaživanju međusobnih odnosa. Zahvalio se zamjeniku premijera za dragocjenu podršku i pomoć Vlade i građana Japana tokom prethodnih 25 godina, koja se ogledala kroz realizaciju brojnih projekata u Republici Srpskoj i BiH, posebno u rekonstrukciji školskih i zdravstvenih ustanova. Istaknuto je i da je Japan jedan od najvećih pojedinačnih donatora u BiH. Sagovornici su naglasili važnost međusobnog uvažavanja i kontinuirane međusobne podrške kandidatima obje strane za važne pozicije u međunarodnim institucijama/organizacijama. Tokom sastanka apostrofiran je i značaj japanske „Inicijative za zapadni Balkan“, koja predstavlja veliku razvojnu šansu za BiH i cijeli region, posebno u oblasti ekonomije.

Razgovarano je i o mogućnostima investiranja u Republiku Srpsku i BiH. Ambasador Berjan je predstavio komparativne prednosti i atraktivne sektore koji bi mogli biti od interesa za japanske kompanije, kao što su sektori energetike, automobilske industrije, drvni sektor, turizam i poljoprivreda kao i sve više rastući sektor informaciono-komunikacionih tehnologija. Zamjenik premijera Japana je izrazio nadu da će se obim japanskih investicija u BiH uvećati u narednom periodu.

Nezaobilazna tema razgovora bila je i situacija u svijetu izazvana pandemijom COVID-19, sa posebnim fokusom na situaciju u BiH i Japanu a razgovarano je i o kulturnoj razmjeni između dvije zemlje, organizaciji posjete predstavnika poreskih uprava iz oba entiteta radi sticanja novih znanja, posebno u vezi digitalne transformacije poreskih uprava i međunarodnoj razmjeni podataka, kao i o mogućnostima uspostavljanja bliskijih veza između lokalnih zajednica dvije zemlje.

Taro Aso je, između ostalog, u svojoj bogatoj političkoj karijeri obavljao dužnost premijera Japana (2008-2009), ministra inostraninih poslova Japana (2005-2007), ministra unutrašnjih poslova i komunikacija Japana (2003-2005), a od 2012. godine je na poziciji zamjenika premijera i aktuelnog ministra finansija Japana.

Filter 2019