Mon. May 23, 2022
ћирилица /latinica

Abazović: Rezolucija o Srebrenici u Crnoj Gori nije uperena protiv srpskog naroda

Izvor: Nezavisne novine

Jedini način da se region odmakne od prošlosti i onoga što se desilo u Srebrenici je da se počnu stvarati uslovi za bolji život, a sve ostalo koristi samo korumpiranim političarima, rekao je Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, na forumu Međunarodnog republikanskog instituta o negiranju genocida i desničarskim narativima u Sarajevu.

Abazović je rekao da je usvajanje rezolucije o genocidu u Parlamentu Crne Gore civilizacijski čin za koji je rekao da nije uperen protiv srpskog naroda već za osudu zločina uopšteno.

Naglasio je da se zbog stalnog isticanja ove teme u javnom diskursu gubi fokus s reformskih koraka poput stvaranja uslova za bolji život.

Abazović je naglasio da se često govori o srpskom nacionalizmu koji negira da je u Srebrenici počinjen genocid a da se zaboravlja drugi pol nacionalizma koji Srebrenicu koriste kao političku temu za dizanje crnogorskog nacionalizma.

“Mi se danas i dalje bavimo temama ko je pobijedio u Prvom ili Drugom svjetskom ratu, a sad je 21.vijek. Gdje god imate nacionalizam iza toga se uvijek krije neka politička korupcija”, rekao je Abazović.

Abazović je rekao da će on, ministar spoljnih poslova i parlamentarna delegacija prisustvovati komemoraciji u Srebrenici kako bi podijelili te trenutke s porodicama žrtsva.

“Ne razumijem zašto se od toga u medijima pravi od toga veliki spektakl. To je paradoksalan i pogrešan način gledanja”, rekao je on.

Filter 2019