Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /latinica

Ćosić: Srpska krv je tekla potocima, to se ne smije zaboraviti

Izvor: Srna

Srpska krv je tekla u potocima na brojnim mjestima u Republici Srpskoj tokom odbrambeno-otadžbinskog rata i to ne smije biti zaboravljeno, izjavio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić na obilježavanju 29 godina od stradanja 45 srpskih boraca u klancu Žepa.

„Ovo je najveće mjesto stradanja pripadnika Vojske Republike Srpske sa područja tadašnjeg Srpskog Sarajeva i to samo zato što su pošli da pomognu svojim sunarodnicima, odnosno stradali su samo zato što su bili Srbi“, istakao je Ćosić.

Ćosić je rekao da je ovo težak dan za cijelu Republiku Srpsku, za Istočno Sarajevo, opštinu Pale, te ostale opštine u sastavu grada, ali najteži za porodice stradalih, koje su na ovom mjestu 1992. godine izgbili svoje najmilije.

On je ukazao da se po ko zna koji put vidi da je srpski narod stradavao na najnevjerovatnijim mogućim mjestima.

„Gdje god smo bili na odbrambenom zadatku uvijek smo stradavali i bili napadani. Žepa je primjer toga, 400 boraca koji su tada pošli da donesu naftu, hranu, lijekove vojnicima na Zlovrhu napadnuti su u jednoj mirnodopskoj koloni“, podsjetio je Ćosić.

On je napomenuo da su se vojnici kretali u koloni, nisu bili u ratnoj formaciji, da su prošli kroz bošnjačka sela, nikoga nisu ugrozili ni napadali, da bi u kanjonu u jednoj mučkoj zasjedi bili pobijeni.

Prema njegovim riječima, da su ostali živi bilo bi više Srba u Republici Srpskoj, Istočnom Sarajevu, a i društvo bi bilo uspješnije.

„Oni su vjerovali da ćemo se izboriti za jedno bolje i pravednije društvo, da ćemo se izboriti za svoj prostor u BiH, a to je Republika Srpska. I narednih 29 godina i sve naredne periode moramo da nastavimo da posjećujemo ova mjesta i sjećamo se žrtve koju su dali ovi ljudi“, rekao je Ćosić.

Jovica Goreta, koji je preživio ovaj masakr, rekao je da bio ranjen u leđa i u nogu, a kasnije i zarobljen.

„Teško je doći na mjesto gdje smo ležali ranjeni, natopljeni naftom, a samo smo vozili hranu, lijekove i druge potrepštine. Trebalo je da prođemo mirnim putem jer je tako bilo dogovoreno, međutim uhvaćeni smo u zasjedu tako da je tu spaljeno 12 pripadnika VRS, a neki su još bili živi“, ispričao je Goreta.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da se svake godine 4. juna okupljaju na ovom svetom mjestu da bi odali pomen i poštu ljudima koji su dali ono najsvetije za odbranu Srpske, svoje živote.

„Bili su to uglavnom ljudi sa područja opštine Pale tako da moramo izvući određene pouke iz stradnja srpskih vojnika u Žepi ali isto tako i stradanja u Dobrovoljčkoj i Tuzlanskoj koloni. Sve one nam šalju jednu jasnu poruku da moramo voditi računa i čuvati ono što je najsvetije a to je Republika Srpska“, naglasio je Jugović.

On je ukazao na obavezu i dužnost da se očuva sjećanje na ovaj događaj i istakao važnost da se sve to prenesemo na mlade ljude i buduće generacije koje će čuvati uspomene na nastradale.

Filter 2019