Tue. Aug 3, 2021
ћирилица /latinica

Šeranić: Stiglo novih 25.000 doza vakcina Sputnjik

Izvor: RTRS

U Republiku Srpsku danas je isporučeno još 25.000 doza prve komponente vakcina Sputnjik koje su nabavljene za imunizaciju stanovništva Republike Srpske protiv virusa korona.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić ističe da je riječ o još jednoj isporuci vakcina ruskog proizvođača u sklopu realizacije ugovora koji Institut za javno zdravstvo Republike Srpske ima sa veleprometnikom  “Krajina grupa”.

– S obzirom na to da postoje određene nedoumice po pitanju vakcinacije ovom vakcinom, moram da naglasim da je sam proizvođač promijenio svoja uputstva o revakcinaciji još prije mjesec dana, o čemu je obavijestio sve zemlje koje raspolažu ovom vakcinom. Tačnije, obavijestili su nas da se revakcinacija drugom komponentom vakcine može uraditi u periodu od 21 do 90 dana nakon vakcinacije prvom komponentom. Stanovništvo zato nema razloga za zabrinutost – kaže  Šeranić.

 Šeranić dodaje da je bitno da se vakcinacija obavi i prvom dozom, a da će kroz dalju realizaciju biti obezbijeđeno sve štoRepublici Srpskoj pripada po ovom ugovoru, uključujući odgovarajuće količine komponente dva ove vakcine. Time će biti omogućeno da se stanovništvo potpuno vakciniše u periodu koji je definisao sam proizvođač vakcine.

 Nove količine vakcina dopremljene su u skladište uvoznika u Banjaluci, a po završetku procedura biće upućene zdravstvenim ustanovama širom Republike Srpske za nastavak procesa vakcinacije protiv virusa korona.

Prethodno je, podsjećamo, u Republiku Srpsku stiglo ukupno 99.300 doza prve i druge komponente vakcina Sputnjik.

Filter 2019