Sat. Jan 29, 2022
ћирилица /latinica

U Srpskoj do sada revakcinisano 84.600 građana

Izvor: Srpska Info

U Srpsku je do sada stiglo oko 340.500 doza vakcina protiv korona virusa, od čega je više od 153.300 građana primilo prvu dozu, dok je više od 84.600 kompletno vakcinisano.

Ovo su za Srpskainfo potvrdili u Institutu za javno zdravstvo RS, naglasivši da je u toku treća faza imunizacije protiv SARS-CoV-2, kojom su obuhvaćeni pripadnici policije, prosvjetari, novinari, snimatelji i fotoreporteri, administrativni radnici. Paralelno, u Srpskoj se i dalje vakcinišu stariji od 65 godina, kao i ljudi sa hroničnim bolestima, koji su, kad je riječ o imunizaciji protiv korone, takođe u u prioritetu.

Stručnjaci naglašavaju da epidemiju korone možemo da pobijedimo samo vakcinacijom.

– Najvažnije je da je za sve vakcine koje su dostupne na našem tržištu dokazano da gotovo 100 odsto štite od teških formi bolesti, hospitalizacija, smrtnih ishoda – rekla je za Srpskainfo epidemiolog u IJZ RS, dr Jela Aćimović.

Određeni broj građana, koji su primili prvu dozu Sputnjika V, nije revakcinisan u roku od tri sedmice, jer se još čeka da u Srpsku stigne druga komponenta ove vakcine. Najnovija istraživanja ruskog Instituta Gamaleja potvrdila su da druga doza ove vakcine može da bude data i do 90 dana poslije prijema prve doze, dok je minimalan razmak 21 dan.

Ljekari su objasnili da razmak do 90 dana između dvije doze ne narušava efekat imunizacije, nego čak pojačava i produžava trajanje imunog odgovora na koronu, pa građani ne treba da strahuju da će novim režimom vakcinacije biti na gubitku.

Filter 2019