Tue. Jan 25, 2022
ћирилица /latinica

U Pribnju služen parastos za 14 stradalih boraca Vojske Republike Srpske

Izvor: FILTER/D. L.

Služenjem parastora i polaganjem vijenaca na mjesnom spomen – obilježju „Blatine – Pribanj“ danas je obilježeno stradanje 14 boraca Vojske Republike Srpske koji su u periodu od 1992. do 1995. godine stradali u Odbrambeno – otadžbinskom ratu.

Predsjednik Boračke ogranizacije opštine Pale, Mihajlo Parađina rekao je da današnji dan, Vidovdan, predstavlja simbol srpske časti, junaštva i srpskog herojstva. On je dodao da Boračka organizacija, služenjem parastosa i odavanjem počasti, predstavlja njegovanje kulture sjećanja i na taj način nastoji da sačuva od zaborava one koji su dali svoje živote za odbranu srpskog naroda.

„Republika Srpska je najvrednija tekovina Odbrambeno-otadžbinskgo rata i ovi skupovi su skupovi tuge i ponosa. Tuge, prije svega, za žalom i bolom za najdražim i najmilijima, a ponosa jer imamo Republiku Srpsku koja je garant sigurnosti i bezbjednosti srpskog naroda u okviru BiH. Zato je neophodno da je svi skupa njegujemo i čuvamo. Ona se stalno nalazi pred izazovima kako unutrašnjeg, tako i međunarodnog faktora. Sve floskule koje su stvorene i eksponirane u javnosti oko agresije da su jedino Srbi bili odgovorni, moraju da padnu u vodu. Stradalo je mnogo Srba, i mi imamo najteži primjer toga, a to je egzodus Srba iz Sarajeva gdje je tada razorena srpska, nacionalna, intelektualna supstanca“, istakao je Parađina.

Boško Jugović načelnik opštine Pale, rekao je da je obaveza svih da se sjećaju stradalih boraca Vojske Republike Srpske koji su dali svoje živote braneći Republiku Srpsku.

„Danas se sjećamo junaka čija su imena uklesana na ovom spomen-obilježju na Pribnju, kao i Gavrila Principa i vidovdanskih junaka. Radi se o tome da smo mi istinski branili svoje prostore i na ovaj način pokazivali otpor. Htjeli smo da sačuvamo svoju teritoriju, i iz tog razloga se moramo sjećati svih onih koji su ugradili ono najsvetije u temelje naše Republike Srpske, a to je, svoje živote. Iz tog razloga, naša je dužnost i obaveza da posjećujemo ova spomen-obilježja, ali isto tako da prenosimo sjećanja na buduće generacije“, istakao je Jugović.

Parastosu su prisustvovali članovi Boračke organizacije Pale, pripadnici boračkih kategorija, porodice poginulih boraca, te predstavnici opštine Pale.

Filter 2019