Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /latinica

U Palama, uskoro aplikacija „Građanska patrola“

Autor: FILTER/D.L.

U Palama je danas počela implementacija projekta „Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH“.

U projektu učestvuje pet pilot jedinica lokalne samouprave – Pale, Prijedor, Tešanj, Zvornik i Zenica. Njima se pruža asistencija u formulisanju vizije pametnog grada i procesu akcionog planiranja transformacije, koordinirano sa postojećim strategijama i planskim procesima.

Haris Palalija, projekt menadžer u udruženju “Bit alijansa” i projekt menadžer projekta, istakao je da su Pale jedna od pet lokalnih zajednica u kojem će se implementirati projekat pod nazivom Građanska patrola. Jedna od glavnih komponenti projekta je aplikacija, koju će dobiti opština Pale, a koja će služiti za prijavu različitih problema koje građani primijete.

„Glavni cilj projekta jeste unapređenje kapaciteta gradova u oblasti digitalne transformacije kako bi pomogli gradovima da uđu u taj proces i imaju priliku da implementiraju neka rješenja koaj će pomoći i olakšati život građana. Kada je u pitanju projekat imamo dvije glavne komponenete, jedna je ta što će opština Pale dobiti akcioni plan za digitalizaciju. Na ovaj način će sigurno poboljšati kominikaciju sa svojim sugrađanima, a s druge strane će imati jedan sistematičan pristup prikupljanju podataka i reagovanju po prijavama koje je opština zaprimila“, istakao je Palalija.

Branko Vasiljević, predstavnik firme “DVC solution”, istakao je da implementacija ove aplikacije podrazumijeva lakše detektovanje problema u samoj opštini, te da će građani moći da prijave probleme lokalnoj samoupravi na osnovu fotografija i snimaka. On je dodao da se takav način komunikacije pokazao kao veoma efikasan jer su prijave mnogo kvalitetnije s obzirom da su podržane multimedijalnim dokazima.

„Broj kanala komunikacije, koji je bio prije, kao što su telefon, lični dolazak, pet ili šest različitih imejl adresa se sveo na jedan kanal komunikacije, i automaski je lakše i vlastima da reaguju na te probleme kada ih imaju na jednoj centralnoj lokaciji. Aplikacija funkcioniše tako da građani preuzmu mobilnu aplikaciju sa Google play store u zavisnosti da li koriste Android ili IOS uređaj i na vrlo jednostavan način, fotografisanjem ili snimanjem videa, mogu da pošalju prijavu nekog problema kojeg su detektovali u svom okruženju. Prijava stiže direktno nadležnima u jedinicama lokalne samouprave, odnosno zaposlenim u opštini ili u nekom od javnih preduzeća“, istakao je Vasiljević.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović, rekao je da će opština u narednom periodu dati maksimalnu podršku u finansijskom smislu za implementaciju ovog projekta. On je istakao da implementacija podarazumijeva lakšu i jednostavniju komunikaciju između građana opštine Pale i lokalne samouprave, te da će na osnovu ove mobilne aplikacije, građani moći da iznesu svoje probleme.

„Mi ćemo na ovaj način definitivno da uđemo u red pametnih gradova ali naravno ne radi se o jednostavnom procesu. To je proces koji će sigirno trajati par godina i kroz ovaj najlakši način, kroz građansku patrolu, mi ćemo da obezbijedimo aplikaciju putem koje će građani moći da iznose svoje primjedbe, a mi, narvno, da ih rješavamo. Radi se o tome da imamo jaču komunikaciju sa građanima, i da na lakši i brži način rješavamo ove osnovne probleme“, istakao je Jugović.

Načelnik odjeljenja za privredne i društvene djelatnosti Žarko Čović istakao je da je implementacija ove apliakcije od velikog značaja za opštinu Pale jer se opština kreće ka digitalizaciji i modernom načinu rada i usmjeravanju opštine ka novim tenologijama.

„Ići ćemo u pravcu komunalnih oblasti gdje će građani, kada uoče komunalne probleme, uz pomoć apliakcije, to brže prijaviti. Priajve će biti dostupnije i lakše za reagovanje, rješavanje i odgovore“, rekao je Čović.

Projekat ima za cilj da podrži progresivne lokalne samouprave u početnoj realizaciji njihove vizije digitalne transformacije u pametni grad. U fokusu je unapređenje spremnosti i kapaciteta jedinica lokalne samouprave za procese modernizacije opštinskih usluga.

Projekat „Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH“, uz finansijsku podršku programa develoPPP iz Njemačke, realizuju Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), kompanije Lanaco, DVC Solutions i Bit Alijansa, te Udruženje IT kompanija u BiH.

Za ovih pet lokalnih zajednica, izabrana su dva „smart city“ rješenja: pametni parking – Go Parking (Lanaco) i sistem za prijavu komunalnih problema – „Građanska patrola (DVC Solutions).

Filter 2019