Sat. Jan 22, 2022
ћирилица /latinica

Usvojen rebalans gradskog budžeta: SDS predložio pet amandmana, usvojen jedan

Autor: FILTER/M.K.

Odbornici Skupštine Grada Istočno Sarajevo usvojili su odluku o rebalansu gradskog budžeta za tekuću godinu u iznosu od 11. 876.536 KM. Od pet amandmana koje je predložio SDS, skupštinska većina podržala je samo jedan pa je opozicija pri glasanju bila uzdržana.

Klub odbornika SDS-a tražio je da se od planiranih 50.000 KM za finansiranje projekta zgrade Rektorata i Muzičke akademije, 25.000 KM preusmjeri za projekat „Kapije Grada Istočno Sarajevo“, koji bi, kako navode, bio i muzejskog karaktera.

 „Kapija bi bila posvećena svim sarajevskim Srbima i spajala bi šetalište dr Miodrag Lazić sa Trgom Republike Srbije. Gradonačelnik je sa drugog konta skinuo tih 25.000 KM i ispoštovao taj amandman, dok je iznos za Rektorat ostao isti“, rekao je Goran Šehovac iz SDS-a.

To je ujedno bio i jedini prijedlog SDS-a koji je dobio podršku skupštinske većine. Ostali, među kojima su i po 200 KM za sve zdravstvene radnike te više sredstava za azil za pse, ostali su bez potrebne većine.

 „Tražili smo da se sredstva za zdravstvene radnike izdvoje iz grantova pojedincima jer i zdravstveni radnici su pojedinci. Smatrali smo da je to dobro djelo svih nas građana u ovo vrijeme, da pokaže da poštujemo zdravstvene radnike. Taj amandman nije usvojen“, pojasnio je Šehovac.

Gradonačelnik poručuje da je iznos od 160.000 KM, koliko bi bilo potrebno za tu namjenu, u ovom trenutku nemoguće izdvojiti iz gradskog budžeta. Vjeruje da će u budućnosti biti mogućnosti da se još pomogne zdravstvenim radnicima.

 „Bitno je reći da smo pomogli i Dom zdravlja i Bolnicu „Srbija“ sa interventnim sredstvima za nabavku medicinske opreme ali i sredstvima za sufinansiranje specijalizacija“, izjavio je Ljubiša Ćosić.

U rebalansu budžeta je, dodaje gradonačelnik, više sredstava za sport, kulturu i nevladin sektor, kao i za Agrarni fond. Grad finansijski podržava i Svjetsko biciklističko prvenstvo koje će se u Istočnom Sarajevu održati na jesen, pojašnjava Ćosić i dodaje da se očekuje povećanje prihoda od komunalne takse i naknade.

 „U ovom prijedlogu rebalansa nismo uspjeli ubaciti dio koji se odnosi na reprogram kredita. Naša godišnja rata je oko 1.000.060 KM. Kada bismo to uspjeli reprogramom smanjiti na 500.000 – 600.000 KM, bilo bi više sredstava za infrastrukturu. Moram pomenuti da su sredstva od vatrogasne naknade ostala ista, da tu idemo sa nabavkom još jednog specijalizovanog vatrogasnog vozila vrijednog oko 300.000 KM“, rekao je Ćosić.

On je dodao da će sve gradske opštine kandidovati značajne infrastrukturne projekte jer je Vlada Srpske planirala finansirati projekte vrijednosti od 100.000 do 1.000.000 KM u svim lokalnim zajednicama. Najavio je da bi finansijsku podršku trebali dobiti projekti sportskog centra u Trnovu, zatim rasvjete od entitetske granice do ulaza u opštinu Pale, ali i uređenja jezera u Istočnom Novom Sarajevu.

Očekuje se da i ostale gradske opštine uskoro definišu najvažnije projekte za čiju će se realizaciju tražiti finansijska podrška Vlade Republike Srpske.

Filter 2019